Geopolitieke spanningen laten gasprijzen oplopen

20.08.2024

De TTF-gasprijs heeft het hoogste punt bereikt in acht maanden, stelt Hans van Cleef, hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken, vast in de nieuwste Marktupdate Olie & Gas.

Het Witte Vlekken Project: Bouwstenen voor een duurzamere toekomst

20.08.2024

Het Witte Vlekken Project van de Stichting Nationale Milieudatabase (NMD) speelt een cruciale rol in het vullen van de 'witte vlekken' in de NMD voor de bouwsector in Nederland.

Warmte voor blokverwarming en warmtenetten maken met geluid

19.08.2024

De techniek rondom warmtepompen blijft vorderingen maken. Dit jaar komt naar alle waarschijnlijkheid de eerste thermo-akoestische warmtepomp voor de residentiele sector op de markt.

Innovatieve warmteoplossingen: de aardwarmtekorf

16.08.2024

In de zoektocht naar duurzame warmte zoeken steeds meer bedrijven en individuen naar creatieve manieren om gebouwen te verwarmen. Onlangs schreef Warmte365 al over een Utrechtse doe-het-zelver die warmte uit de Vecht haalt om een monumentaal pand te verwarmen, evenals over de Cesar warmte-accu, die warmte voor meerdere seizoenen kan opslaan.

Warmte van ETES-techniek kan in de toekomst temperatuur van 1.500 graden bereiken

15.08.2024

Het elektrificeren van warmte die in de industrie en andere sectoren wordt gebruikt is essentieel voor het doel om deze koolstofvrij te maken. Elektrothermische energieopslag, in het Engels afgekort tot ETES, is een nieuwe techniek die hiervoor gebruikt kan worden.

Op zoek naar de niet-geregistreerde warmtepompen

14.08.2024

Dankzij slimme-meterdata van de netbeheerders heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) seizoenspatronen in het huishoudelijk elektriciteitsverbruik van individuele woningen in kaart weten te brengen.

Groen staal kan de milieu-impact van warmtepompen verkleinen

12.08.2024

De productie en verwerking van staal veroorzaakt 7 procent van de broeikasgasemissies in Nederland. Die productie draait nu nog vooral op kolen, maar dat kan vervangen worden door gas en waterstof.

In 2024 waren er nu al meer uren met een negatieve stroomprijs dan vorig jaar

09.08.2024

2024 kende tot nu toe al 326 uren geweest met een negatieve stroomprijs, dat meldt Zonneplan. Dat betekent dat het vorige recordjaar 2023, toen er 316 uren met een negatieve stroomprijs waren, nu al overtroffen is.

Techniek is écht iets voor vrouwen

09.08.2024

Techniek een typische mannensector? Welnee! De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Logisch dus, dat er ieder jaar méér vrouwen in de techniek werken.

Nationaal Warmtefonds zet in op woningbezitters met kleinere portemonnee

07.08.2024

Door leningen te verstrekken maakt het Nationaal Warmtefonds verduurzaming mogelijk voor alle woningeigenaren. Daarbij willen zij vooral huishoudens helpen die dat anders niet zouden kunnen betalen.

Onderzoek moet leiden tot nieuwe concepten voor collectieve installaties met warm tapwater

05.08.2024

In een project van TKI Urban Energy met onder meer KWR Water Research Institute en andere partijen, wordt gekeken of het mogelijk is om een renovatieconcept te ontwikkelen voor collectieve warmtapwatervoorziening met focus op energiebesparing en comfort.

De parabolische trog collector zet zonlicht om in warmte

02.08.2024

Suncom Energy is begonnen met het uitrollen van de SunFleet. De SunFleet is een systeem van spiegels, gericht op een buis om met zonlicht, warmte te genereren voor de industrie.

Europese elektriciteitsmix bestaat voor het eerst uit meer hernieuwbare dan fossiele energie

01.08.2024

Halverwege 2024 is er in de Europese Unie voor het eerst meer elektriciteit opgewekt met hernieuwbare bronnen dan uit fossiele brandstoffen, dat meldt onderzoeksbureau Ember.

De Hypotheker: ‘Steeds meer hypotheekaanvragen voor woningverduurzaming’

31.07.2024

Het aantal hypotheekaanvragen voor het verbouwing of verduurzaming van woningen steeg in de eerste drie maanden van 2024 met 13 procent en in het voorgaande kwartaal met 14 procent.

Woningen met warmtepomp zijn te identificeren via seizoenspatroon

30.07.2024

Woningen met een warmtepomp kunnen worden geïdentificeerd op basis van kenmerken in het elektriciteitsverbruik, dat blijkt uit onderzoek van het CBS. Om de verduurzaming van de gebouwde omgeving goed te kunnen volgen willen beleidsmakers weten waar er warmtepompen zijn geïnstalleerd.

‘De overheid moet meer naar innovatieve arbeidsoplossingen kijken’

29.07.2024

Een van de grootste problemen in de energietransitie is het grote personeelstekort. Innovatieve oplossingen, die het werk van mensen uit handen nemen, kunnen ervoor zorgen dat de gestelde klimaatdoelen toch gehaald worden.

Cesar warmte-accu slaat warmte en energie seizoenenlang op

24.07.2024

Alweer tien jaar geleden begon Cees van Nimwegen met de ontwikkeling van de Cesar warmte-accu. Om de energietransitie succesvol te laten verlopen moest er meer worden ingezet op de ontwikkeling van grootschalige opslag, zo was zijn redenatie.

Doe-het-zelver haalt warmte uit de Vecht om monumentaal pand te verwarmen

22.07.2024

Geert-Jan Bruinsma woont in een groot monumentaal pand aan de Vecht, waar hij door slechte isolatie bijna 5.500 kubieke meter gas per jaar stookte. Door monumentale beperkingen kon de overstap naar een warmtepomp niet direct worden gemaakt.

Een warmtepomp driehoog achter is zo gek nog niet

22.07.2024

Elke dag krijgen onze ruim honderd HeatTransformers-collega’s de vraag of een warmtepomp wel geschikt is voor een bepaald type woning. Vaak gaat het dan om woningen die matig geïsoleerd, oud of klein zijn.

Warmtepompmarkt krimpt voor derde kwartaal op rij

19.07.2024

In de eerste helft van 2024 hebben fabrikanten zo’n 47.000 warmtepompen voor de woningbouw verkocht. Het is voor het derde kwartaal op rij dat er minder warmtepompen worden verkocht, dat meldt Vereniging Warmtepompen.

Flexibiliteit en minder belasting op stroomnet met energiehub van woningen

19.07.2024

InnovaHub biedt groene energie aan woningen en helpt tegelijkertijd bij het ontlasten van het stroomnet. De energiehub bestaat uit zeventien woningen die met zonnepanelen, een gedeelde warmtepomp en verschillende vormen van energieopslag bijna zelfvoorzienend zijn.

12311»  van 109
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën