Hernieuwbare warmte heeft behoefte aan meer consistent Europees beleid

26.04.2024

Wanneer de Europese Commissie werk wil maken van de uitrol van hernieuwbare warmte, dan zal het niet alleen politieke prioriteit moeten maken, maar ook meer consistent beleid in moeten voeren om het concurrentievermogen te verbeteren, dat blijkt uit een nieuw rapport van Clean Heat Europe.

Fors draagvlak voor meer energieonafhankelijkheid

26.04.2024

Liefst 83 procent van de Nederlanders wil dat Nederland zoveel mogelijk van zijn eigen energie gaat opwekken, dat blijkt uit een representatief onderzoek van Motivaction.

Voorzitter Nagele in Balans: ‘Nog eens analyseren of warmtenet voor het hele dorp mogelijk is’

26.04.2024

Groots waren de ambities toen Nagele in 2018 een prijsvraag won en mocht gaan experimenteren om van het gas af te gaan. Het pilotproject Nagele in Balans resulteerde in een kleinschalige collectieve warmtevoorziening op basis van zonthermie, een seizoens-en een dagbuffer voor acht woningen en een voormalige school dat in gebruik is als gemeenschapsgebouw.

Advies voor inwoners Utrecht om voorlopig hybride warmtepomp te nemen

25.04.2024

In Utrecht is er de komende jaren veel aardgas nodig om de huizen te blijven verwarmen. Om het elektriciteitsnet te ontlasten krijgen inwoners het advies van demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie en netbeheerders Stedin en Tennet om hybride warmtepompen te kopen in plaats van een pomp die op stroom draait.

Om bestaande bouw te verduurzamen moet er nog een hoop gebeuren

25.04.2024

Henk Visscher is hoogleraar woningkwaliteit en procesinnovatie aan de faculteit bouwkunde van de TU Delft. Vanuit Nederlandse en Europese onderzoeksgroepen doet hij onderzoek naar het verduurzamen van de bestaande bouw in Nederland.

Controversiële opties zijn nodig volgens het PBL, maar waterstof in de gebouwde omgeving expliciet niet

25.04.2024

De beschikbaarheid van genoeg energiebronnen blijft onduidelijk en daardoor “is het geen kwestie van of-of, maar van en-en”. Uitstellen of uitsluiten van opties – zoals biomassa en biogrondstoffen met afvang en opslag van CO2 – maakt de opgave “bijna of zelfs helemaal onmogelijk”, dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van ruim dertig doorgerekende techno-economische trajecten.

Eneco ziet aanleg warmtenetten nog steeds als beste optie voor de energietransitie

24.04.2024

Een warmtenet realiseren vormt voor veel betrokkenen een hoofdpijndossier, zo ook in Utrecht. Energieleverancier Eneco trok zich terug uit het plan voor de aanleg van een warmtenet in de wijk Overvecht-Noord.

Meerderheid Tweede Kamer voor wet gemeentelijke instrumenten rond warmtetransitie

23.04.2024

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw). Dat laat het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) weten.

95 procent van de Nederlandse huiseigenaren heeft genoeg geld om huis te verduurzamen

23.04.2024

Een recent onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB) wijst uit dat het overgrote deel van de huiseigenaren een serieuze verduurzaming van de eigen wonen zou kunnen financieren met hun spaargeld of een lening.

Wat wordt de rol van waterstof in de gebouwde omgeving na 2035?

23.04.2024

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft onlangs de resultaten gepubliceerd van de vier pilotprojecten waarin woningen worden verwarmd met waterstof.

Nederland als opleidingsinstituut voor de energietransitie

23.04.2024

In de strijd tegen klimaatverandering dient de gehele wereld over te stappen van fossiele brandstoffen naar duurzamere vormen van energie. Deze overstap wordt de energietransitie genoemd.

Extreme temperaturen vragen om ‘extreme’ koudemiddelen

22.04.2024

Zoals voor alle warmtepompen geldt, moeten ook industriële warmtepompen de overstap maken van F-gassen naar natuurlijke koudemiddelen. In de industrie is er, vaker dan in de utiliteit of voor woningen, vraag naar extremere temperaturen of in grotere hoeveelheden.

Raad van State spreekt twijfel uit rond publiek meerderheidsbelang bij warmtenetten

22.04.2024

Met het wetsvoorstel collectieve warmte wil de regering de transitie naar duurzame warmte mogelijk maken. Gemeenten krijgen hierbij regie over de realisatie van collectieve warmtevoorzieningen.

Sneller aardgasvrij door aanleg warmtenet en woningverduurzaming te combineren

19.04.2024

De ontwikkeling van een aardgas-alternatief en het verbeteren van de isolatie van woningen lopen vaak los van elkaar. Maar uit onderzoek van Ekiep en Samen Energie blijkt dat een combinatie van die twee de energietransitie in een wijk juist kan versnellen.

WAGO maakt bestaande lasklem groen: ‘Product van de lange adem’

18.04.2024

Niets is te klein om een positieve bijdrage te leveren aan het milieu, dat was de gedachte van WAGO rond het uitbreiden van de 221-verbindingsklem met een duurzamere en circulaire variant, naast de reeds bestaande klem met oranje hendels.

Groninger gasveld gaat nu echt definitief dicht

17.04.2024

De Eerste Kamer heeft ingestemd met de wet die ervoor zorgt dat het gasveld in Groningen sluit. Als alles normaal verloopt zal de wet per 1 mei in werking kunnen treden.

Sociale factoren zijn van invloed op acceptatie warmtenetten

17.04.2024

Verschillende sociale factoren, zoals participatie en de omgeving van bewoners, spelen een rol bij de bereidheid van mensen om mee te betalen voor een warmteaansluiting.

Wat kan Nederland leren van Europa op het gebied van warmteopslag?

17.04.2024

Ongeveer de helft van onze energievraag is bestemd voor warmte, vooral in de winter is er veel behoefte aan warmte, terwijl deze vooral in de zomer beschikbaar is.

Eerste resultaten van onderzoek naar hoge temperatuur opslag zeer positief

16.04.2024

In Nederland wordt momenteel een pilot gedaan met het eerste hoge temperatuur opslagsysteem (HTO) in Middenmeer. Ennatuurlijk Aardwarmte, IF Technology, TNO en KWR voeren een uitgebreid praktijkonderzoek uit naar de invloed van HTO op de omgeving.

Kabinet maakt 1 miljard euro vrij voor warmtenetten

16.04.2024

Het kabinet maakt 1 miljard euro vrij voor de ondersteuning van warmtenetten. Het bedrag komt uit het Klimaatfonds, zo valt te lezen in de Voorjaarsnota die onlangs werd gepresenteerd.

Dé uitdaging van nu

16.04.2024

In het moderne technieklandschap staat de personeelsadviseur voor een wervelwind aan uitdagingen en kansen; met de opkomst van de millennials en de toenemende krapte op de arbeidsmarkt is er werk aan de winkel.

12311»  van 103
Nieuws
Open zoekhulp