Breman wil met dakkap voor warmtepompen problemen in de markt wegnemen

01.07.2024 Sjoerd Rispens

Breman wil met dakkap voor warmtepompen problemen in de markt wegnemen

Een warmtepomp kan op veel plaatsen in en rond het huis geïnstalleerd worden, zo ook op het dak. Met een zogeheten dakkap, waar de warmtepomp in staat, om de pomp heen komen er alleen maar pluspunten bij volgens Breman Installatietechniek. Het bedrijf verkoopt de kappen al jaren met succes. Wat voegt de dakkap toe aan de transitie? Warmte365 spreekt met Matthijs Westerhof, hoofd verkoop en marketing bij Breman.

“Het doel dat wij met deze dakkap hebben, is dat het bijdraagt aan het oplossen van problemen die in de markt spelen”, legt Westerhof uit. “We moeten de transitie gaan maken, maar die gaat te langzaam door grote arbeidstekorten. Dan moet je zorgen dat je tijdwinst kan boeken.” Tijdwinst is volgens Breman op de volgende manier te boeken.

“Deze dakkap, met de warmtepomp er al in, is met een kraan kant en klaar op het dak te hijsen. Dat is binnen een uur gebeurd”, zegt Westerhof. “Je kan dus makkelijk meerdere kappen op een dag plaatsen. Zo kun je met minder mensen meer doen.”

“Een ander voordeel van dakkappen is dat ze twijfels bij klanten weg kunnen nemen”, zegt Breman. “We weten dat mensen een warmtepomp over het algemeen mensen geen mooi gezicht vinden. Mensen twijfelen daardoor over waar de pomp moet staan en ook de pomp niet te veel ruimte inneemt. Als je aanbiedt om de pomp op het dak te plaatsen met een kap eromheen, vinden klanten dat heel acceptabel. De pomp is uit het zicht en het neemt binnen het huis geen woonoppervlakte in.”

Een gemiddelde dakkap is ongeveer een meter hoog en een meter breed. “Als je een dakhelling hebt, zit er een serviceluik, dat je kunt openen”, legt Westerhof verder. “Een monteur kan op de zolder blijven staan om onderhoud te plegen. Het openen van het serviceluik biedt genoeg werkruimte. Voor sommige units moet je wel het dak op, dan doe je dat gezekerd.”

Nagenoeg elk type warmtepomp past in de dakkap, aldus Westerhof. “Wij houden rekening met luchtsnelheden. We hebben een programma waarmee we luchtsnelheden berekenen zodat je geen rendementsverlies hebt. De warmtepomp werkt verder net zo goed.”

Transitie
Westerhof vindt de dakkap een goed instrument om de warmtetransitie sneller te laten verlopen. “Als we de doelen daarvoor willen halen moeten er in korte tijd veel woningen verduurzaamd worden. De dakkap kan daar door al haar voordelen een bijdrage aan leveren en is makkelijk toepasbaar. In een ideale wereld kun je alle warmtepompen in een open veld plaatsen op kniehoogte, maar dat is niet realistisch.”

Breman levert sinds 2018 dakkappen, vanaf het moment dat gasaansluitingen niet langer wettelijk verplicht waren. “Ons bedrijf richtte zich toen nog voornamelijk op RGA- en ventilatietechniek”, zegt Westerhof. “Toen moesten wij ons op een alternatieve markt gaan richten om toekomstbestendig te worden en zijn we ons met dakkappen bezig gaan houden. Door onze achtergrond in schoorstenen was dit een logische stap.”

Is de dakkap in de loop der jaren veel veranderd? “De functie is gelijk gebleven, verder is er veel verbeterd”, geeft Westerhof aan. “Waar we eerder binnenin het gebouw zaten met de opstelling, zit nu alles echt op het dak. Het maakproces is flexibeler geworden, voor het tekenwerk kan je nu mooie programma’s gebruiken die alle eigenschappen doorrekent. Maar de oplossing is vrijwel hetzelfde. Er rollen meerdere dakkappen per dag van onze productielijn af, ze zijn snel te produceren.”

Zijn er nog dingen die Westerhof aan de dakkap wil verbeteren? “Er zijn binnen ons bedrijf wel wensen, die moet je in de productbreedte zoeken”, zegt hij. “Maar wat betreft veranderingen is de wens van de klant het belangrijkste. En het hangt er ook vanaf hoe de wereld er in de toekomst uit gaat zien.”