Coalitie wil langer aan aardgas vasthouden en draait hybride warmtepompnormering terug

17.05.2024

Dat energie- en klimaatbeleid geen hoofdthema is voor de coalitiepartners was al duidelijk, maar de klimaatdoelstellingen worden wel in stand gehouden, blijkt uit het recent gepresenteerde coalitieakkoord Hoop, lef en trots van PVV, VVD, NSC en BBB.

Hoe kan een succesvolle wijkaanpak voor de warmtetransitie eruit zien?

17.05.2024

De wijkaanpak voor de warmtetransitie draait om het transformeren van hele wijken naar een energiezuinige omgeving. Dit omvat het vervangen van fossiele brandstoffen door duurzame alternatieven zoals warmtenetten, geothermie, of individuele warmtepompen.

Nieuwe regering schrapt aanstaande hybride warmtepompnorm

16.05.2024

Het is vanaf 2026 niet meer verplicht om bij vervanging van de cv-ketel, minimaal een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Dat staat in het regeerakkoord 'Hoop, Lef en Trots' van de PVV, BBB, VVD en NSC.

‘Water-water-warmtepompen gaan warmtenetten en warmtepompen samenbrengen’

16.05.2024

Op de vakbeurs Green Heating Solutions 2024 vroeg de Vereniging Warmtepompen bezoekers naar hun favoriete warmtepomp. Welk type warmtepomp heeft hun voorkeur? En zijn er goede voorbeeldprojecten van? Sebastiaan Rietveld, salesmanager bij Qvantum, koos voor de water-water-warmtepompen, want die zijn “dé oplossing voor ZLT(zeer lage temperatuur)-warmtenetten”, wat in verschillende voorbeeldprojecten in Zweden al te zien is.

90 procent van warmtenetaansluitingen in Nederland ligt tijdelijk stil

15.05.2024

Het demissionaire kabinet en warmtebedrijven hebben onenigheid over de vraag wie straks de eigenaar wordt van warmtenetten, dat blijkt uit een rondgang van Nieuwsuur bij Eneco, Vattenfall en Ennatuurlijk, de drie grootste warmtebedrijven.

Rijk start interdepartementale aanpak om mkb te helpen bij verduurzaming

15.05.2024

Om de ondersteuning voor het mkb bij verduurzaming efficiënter te maken, is het ministerie van Economische Zaken en Klimaat een interdepartementale coördinatie gestart.

Nederlanders participeren bovengemiddeld in de energietransitie

14.05.2024

Engie onderzocht samen met onderzoeksbureau CSA en de onafhankelijke denktank Fondation Jean-Jaurè de participatiegraad van Europanen in de energietransitie.

Is religie de juiste stap tussen duurzaam denken en duurzaam doen?

14.05.2024

Omdat de Europese Unie streeft naar klimaatneutraliteit in 2050 is ook de inzet en medewerking van burgers van cruciaal belang. Het gedrag van burgers beïnvloedt het klimaat op verschillende manieren: van voedselconsumptie tot de aanschaf van spullen of het auto- en energiegebruik.

Circulair omgaan met warmtepompen kan nog steeds een stuk beter

13.05.2024

Het energieverbruik en materiaalgebruik bepalen de milieu-impact van een warmtepomp. Door bewuster met grondstoffen om te gaan, warmtepompen te repareren en te recyclen kan die impact verlaagd worden.

Niet genoeg mankracht om in 2050 volledig van het gas af te zijn

13.05.2024

Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) denkt niet dat het gaat lukken om Nederland in 2050 volledig klimaatneutraal te krijgen. De reden: er zijn niet genoeg arbeidskrachten.

Het Friese dorp Balk wil met elkaar en voor elkaar van het gas af voor 2030

10.05.2024

Een eigen warmtebedrijf, de ene inwoner heeft straks een aansluiting op een warmtenet, de ander heeft zijn of haar eigen warmtepomp. Zo wil het projectteam van Eigen Warmte Balk voor 2030 volledig van het aardgas af zijn.

Deense stad wil een mondiaal voorbeeld zijn in de energietransitie

10.05.2024

De naam Sønderborg zal bij de meeste mensen geen belletje doen rinkelen, maar het stadje is hard op weg om een unieke mijlpaal te bereiken. Via Project Zero is de stad bezig om al haar energiesystemen CO2-neutraal te maken.

Warmteopslag wordt meer en meer gezien, maar daadwerkelijke marktintroductie staat nog in de kinderschoenen

09.05.2024

Acht jaar geleden werd de eerste variant van de roadmap warmteopslag gepresenteerd. In de roadmap uit 2016 werd vooral gesproken over technologieën zoals phase changing materials en thermochemische materialen.

De netbelasting van de warmtepomp kan tot vijf keer lager

09.05.2024

De verwachting is dat uiteindelijk vijf op de zes woningen voorzien zal worden van een (individuele) warmtepomp. Deze oplossing wordt nu al drie keer vaker toegepast dan de circa 130.

6,5 miljoen euro subsidie voor innovatieprojecten

08.05.2024

TKI Urban Energy heeft negentien projecten uitgekozen die subsidie krijgen om hun project rond de circulaire energie-innovatie uit te voeren. In totaal wordt er 6,5 miljoen euro verdeeld onder de projecten.

Energietransitie moet volgens economen voor iedereen betaalbaar worden gemaakt

08.05.2024

Een denktank voor duurzaamheidseconomen pleit ervoor om klimaatschade in alle economische sectoren te beprijzen, fossiele subsidies af te schaffen en de laagste inkomens meer dan geheel te compenseren voor het energiezuinig maken van hun huis.

Grote tevredenheid onder warmtepompbezitters

07.05.2024

Meer dan 95 procent van de woningeigenaren die in 2022 of 2023 een warmtepomp hebben laten installeren is tevreden en zou het anderen aanraden, dat blijkt uit de Installatiemonitor, een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Netbeheer Nederland en Techniek Nederland.

Aantal warmte-initiatieven in Nederland is gedaald

07.05.2024

Uit cijfers van de Lokale Energie Monitor (LEM) blijkt dat er in vorig jaar 21 nieuwe warmte-initiatieven zijn gestart, dat laat Stichting Warmtenetwerk weten. Naast de nieuwe burgerinitiatieven zijn er ook een aantal warmteprojecten afgevallen, mede door onduidelijkheid rondom wet- en regelgeving.

Rapport HCSS benadrukt noodzaak van versnellen energietransitie

07.05.2024

Op 6 mei publiceerde het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) het rapport Een snelle energietransitie: niet alleen voor het klimaat!. In het rapport stellen de onderzoekers dat de EU in strijd tegen klimaatverandering en omwille van de zorgen om betaalbaarheid en leveringszekerheid van energie moet kijken naar een snelle overgang van een energiesysteem gebaseerd op geïmporteerde fossiele brandstoff­en naar een systeem gebaseerd op duurzame energiebronnen.

Amsterdamse woningcorporaties staan nog steeds open voor warmtenetten, maar alléén tegen eerlijke tarieven

07.05.2024

Er is momenteel veel te doen om warmtenetten in Amsterdam. Energieleverancier Vattenfall verhoogde de tarieven, waar de Amsterdamse woningcorporaties niet mee akkoord gingen.

Trots zijn op Nederlandse ontwikkelingen en producenten

07.05.2024

Warmtepompen zijn hot, dat kan niemand ontgaan zijn. Het doet mij herinneren aan de vorige omwenteling, die van conventioneel staande en vr-ketels naar het alom geprezen hr-ketel tijdperk.

12311»  van 105
Nieuws
Open zoekhulp