Duurzame maatregelen leiden tot minder zorgen om energierekening

25.06.2024 Anne Agterbos

Duurzame maatregelen leiden tot minder zorgen om energierekening
©Vaillant

Huishoudens met zonnepanelen, warmtepompen en woningisolatie hebben minder zorgen over hun energierekening, dat blijkt uit een representatief onderzoek van Motivaction, in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE). Ruim 60 procent van de eigenaren van warmtepompen en huishoudens met isolatiemaatregelen maakt dankzij deze maatregelen minder zorgen over de energierekening.

Van de mensen die geen maatregelen hebben genomen maakt 48 procent zich zorgen over hun energiekosten. Bij mensen met één of meer maatregelen is dat 39 procent en bij mensen die twee of meer maatregelen hebben genomen is dat 31 procent. Het gaat hierbij om maatregelen als  zonnepanelen, warmtepompen, elektrische auto’s en isolatiemaatregelen.

71 procent van de zonnepanelenbezitters geeft aan zich door deze aanschaf minder zorgen te maken over hun energierekening. Voor bezitters van warmtepompen is dat 61 procent, voor isolatiemaatregelen is dat 60 procent.

Olof van der Gaag, voorzitter van de NVDE reageert: “Verduurzaming is de meest structurele oplossing voor een betaalbare en voorspelbare energierekening. Zonnepanelen, warmtepompen, isolatie en elektrische auto’s geven grip op de energiekosten. Ik ben blij dat dat de zorgen van mensen over hun energierekening verlicht. Het is belangrijk dat verduurzaming voor iedereen bereikbaar wordt.”