Digital tools in warmtepompen: de ‘slimme’ warmtepomp

02.05.2024

In de strijd om alle elektronische apparaten slimmer te maken en met elkaar te verbinden moet ook de warmtepomp eraan geloven. Om een optimaal rendement te halen op de investering in een warmtepomp en om deze zo energiezuinig mogelijk te laten werken worden er steeds meer slimme functies toegevoegd.

Verkoopcijfer warmtepompen daalt ook in eerste kwartaal van 2024

01.05.2024

In het eerste kwartaal van 2024 zijn er 20.000 warmtepompen verkocht, dat is een flinke daling ten opzichte van vorig jaar. Toen werden er na het eerste kwartaal 42.

Techniek Nederland kritisch over uitbreiding Milieuprestatie Gebouwen

01.05.2024

De voorgenomen uitbreiding van de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) laat waarschijnlijk nog even op zich wachten, Techniek Nederland is niet blij met de verscherping.

Hypotheekmogelijkheden voor verduurzaming voor woningeigenaren nog onduidelijk

30.04.2024

Onderzoek van de Nationale-Nederlanden Bank laat zien dat huiseigenaren de nieuwe regelgeving over het energiezuinig maken van een woning verkeerd begrijpen. Sinds 1 januari 2024 zorgt een lager energielabel ervoor dat huiseigenaren een hogere hypotheek kunnen afsluiten om te investeren in het verduurzamen van de woning.

Natuurvriendelijk isoleren redt de vleermuis én het isolatietempo

30.04.2024

Door gevalideerde opsporingsmethoden in te zetten hoeven isolatiebedrijven minder last te ondervinden van de invloed van vleermuizen op het isolatietempo, dat laat de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) weten.

Van fabriek naar woonkamer: stroomlijnen van de warmtepompmarkt

30.04.2024

In Nederland onderscheiden we drie belangrijke markten binnen de warmtepompindustrie: de fabrikanten, installateurs en onderhoud. Deze markten zijn sterk verbonden en bevinden zich in verschillende ontwikkelingsfasen, wat invloed heeft op hun ontwikkelingsfocus voor de komende jaren.

Zeven projecten ontvangen subsidie voor productie hernieuwbare waterstof

29.04.2024

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft 250 miljoen euro subsidie verstrekt, verdeeld over zeven projecten, die zich richten op de productie van hernieuwbare waterstof.

Combinatie stadswarmte en koudelevering toegepast bij pilotproject in Amsterdam

29.04.2024

Bij het nieuwbouwproject CityPlot Buiksloterham in Amsterdam wordt een innovatieve techniek ingezet om huizen te verwarmen. Het gaat om een combinatie van stadswarmte met koudelevering, ook wel hybride WarmteKoudeOpslag (hWKO) genoemd.

Aandacht verplaatst van duurzaamheid naar veiligheid bij werken met natuurlijke koudemiddelen

29.04.2024

De overstap van F-gassen naar natuurlijke koudemiddelen vraagt niet alleen om een aanpassing in warmtepompen zelf, maar ook in de mensen die ermee werken. Natuurlijke koudemiddelen brengen namelijk, meer dan F-gassen, veiligheidsrisico’s met zich mee.

Hernieuwbare warmte heeft behoefte aan meer consistent Europees beleid

26.04.2024

Wanneer de Europese Commissie werk wil maken van de uitrol van hernieuwbare warmte, dan zal het niet alleen politieke prioriteit moeten maken, maar ook meer consistent beleid in moeten voeren om het concurrentievermogen te verbeteren, dat blijkt uit een nieuw rapport van Clean Heat Europe.

Fors draagvlak voor meer energieonafhankelijkheid

26.04.2024

Liefst 83 procent van de Nederlanders wil dat Nederland zoveel mogelijk van zijn eigen energie gaat opwekken, dat blijkt uit een representatief onderzoek van Motivaction.

Voorzitter Nagele in Balans: ‘Nog eens analyseren of warmtenet voor het hele dorp mogelijk is’

26.04.2024

Groots waren de ambities toen Nagele in 2018 een prijsvraag won en mocht gaan experimenteren om van het gas af te gaan. Het pilotproject Nagele in Balans resulteerde in een kleinschalige collectieve warmtevoorziening op basis van zonthermie, een seizoens-en een dagbuffer voor acht woningen en een voormalige school dat in gebruik is als gemeenschapsgebouw.

Advies voor inwoners Utrecht om voorlopig hybride warmtepomp te nemen

25.04.2024

In Utrecht is er de komende jaren veel aardgas nodig om de huizen te blijven verwarmen. Om het elektriciteitsnet te ontlasten krijgen inwoners het advies van demissionair minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie en netbeheerders Stedin en Tennet om hybride warmtepompen te kopen in plaats van een pomp die op stroom draait.

Om de bestaande bouw te verduurzamen moet er nog een hoop gebeuren

25.04.2024

Henk Visscher is hoogleraar woningkwaliteit en procesinnovatie aan de faculteit bouwkunde van de TU Delft. Vanuit Nederlandse en Europese onderzoeksgroepen doet hij onderzoek naar het verduurzamen van de bestaande bouw in Nederland.

Controversiële opties zijn nodig volgens het PBL, maar waterstof in de gebouwde omgeving expliciet niet

25.04.2024

De beschikbaarheid van genoeg energiebronnen blijft onduidelijk en daardoor “is het geen kwestie van of-of, maar van en-en”. Uitstellen of uitsluiten van opties – zoals biomassa en biogrondstoffen met afvang en opslag van CO2 – maakt de opgave “bijna of zelfs helemaal onmogelijk”, dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) op basis van ruim dertig doorgerekende techno-economische trajecten.

Eneco ziet aanleg warmtenetten nog steeds als beste optie voor de energietransitie

24.04.2024

Een warmtenet realiseren vormt voor veel betrokkenen een hoofdpijndossier, zo ook in Utrecht. Energieleverancier Eneco trok zich terug uit het plan voor de aanleg van een warmtenet in de wijk Overvecht-Noord.

Meerderheid Tweede Kamer voor wet gemeentelijke instrumenten rond warmtetransitie

23.04.2024

De Tweede Kamer heeft vandaag ingestemd met de Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw). Dat laat het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) weten.

95 procent van de Nederlandse huiseigenaren heeft genoeg geld om huis te verduurzamen

23.04.2024

Een recent onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB) wijst uit dat het overgrote deel van de huiseigenaren een serieuze verduurzaming van de eigen wonen zou kunnen financieren met hun spaargeld of een lening.

Wat wordt de rol van waterstof in de gebouwde omgeving na 2035?

23.04.2024

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) heeft onlangs de resultaten gepubliceerd van de vier pilotprojecten waarin woningen worden verwarmd met waterstof.

Nederland als opleidingsinstituut voor de energietransitie

23.04.2024

In de strijd tegen klimaatverandering dient de gehele wereld over te stappen van fossiele brandstoffen naar duurzamere vormen van energie. Deze overstap wordt de energietransitie genoemd.

Extreme temperaturen vragen om ‘extreme’ koudemiddelen

22.04.2024

Zoals voor alle warmtepompen geldt, moeten ook industriële warmtepompen de overstap maken van F-gassen naar natuurlijke koudemiddelen. In de industrie is er, vaker dan in de utiliteit of voor woningen, vraag naar extremere temperaturen of in grotere hoeveelheden.

12311»  van 103
Nieuws
Open zoekhulp