Innovatie om met je warmtepomp je huis te kunnen koelen: ‘chill’

27.09.2024 Gijs de Koning

Innovatie om met je warmtepomp je huis te kunnen koelen: ‘chill’
©Quatt

Warmtepompfabrikant Quatt brengt aankomend voorjaar een nieuw apparaat op de markt waarmee je via je radiator je huis kunt verkoelen. Het apparaat heeft de naam Quatt Chill gekregen. Marijn Flipse, CEO en oprichter van Quatt, legt uit hoe het apparaat werkt en waarom het zo innovatief is.

De Quatt Chill is in feite een kleine warmtepomp die tussen de toevoer van de radiator en de radiator zelf wordt geplaatst. De Quatt Chill functioneert dan als een airco. Door koele lucht de ruimte in te blazen, kan hij de temperatuur in huis omlaag brengen. De grootste innovatie van de Quatt Chill zit in de afvoer van de warmte. Bij een normale airco wordt de warmte met een buitenunit naar buiten afgevoerd, wat leidingwerk en een buitenunit vereist. De Quatt Chill voert de warmte echter af via de cv-leidingen naar de warmtepomp, hierdoor is er geen extra buitenunit nodig.

Flipse legt uit hoe de Quatt Chill werkt: "Het systeem werkt als een kleine warmtepomp, verbonden met twee warmtewisselaars: één voor lucht naar koudemiddel en één voor water naar koudemiddel. Het koudemiddel is in dit geval propaan. We blazen lucht door de warmtewisselaar, onttrekken de warmte, en maken het koudemiddel warmer via de compressor. Vervolgens wordt die warmte afgegeven aan het CV-water."

Flipse denkt dat de vraag naar koeling de komende jaren in Nederland zal stijgen. "Iedereen vindt het fijn om een gekoelde slaapkamer of woonkamer te hebben, vooral in nieuwere huizen waar warmte gemakkelijk blijft hangen. Betere isolatie, lagere stroomprijzen en extremere zomers maken koeling steeds belangrijker. Ik denk dat steeds meer mensen baat zullen hebben bij koeling."

Het blijft belangrijk om goed te monitoren wat er in het systeem gebeurt. "Je wilt het water in de leidingen niet te warm laten worden, omdat dat het systeem minder efficiënt maakt en er weer warmte aan het huis kan worden afgegeven," geeft Flipse als voorbeeld.

De Quatt Chill werkt samen met de warmtepompen van Quatt. Deze samenwerking is essentieel omdat er goede communicatie nodig is tussen de warmtepomp en de Quatt Chill. "Met onze software houden we de watertemperatuur boven het dauwpunt, zodat er geen condensatie ontstaat en het systeem zeer efficiënt blijft werken," legt Flipse uit.

Nóg meer innovaties
Flipse vertelt ook dat er wordt gewerkt aan een ‘heat battery’. Met deze heat battery kan er nog slimmer worden omgegaan met de warmte die de Quatt Chill afvoert. Flipse: "Met een heat battery kun je de overtollige warmte opslaan in plaats van deze naar buiten te sturen, zodat je de volgende dag die warmte kunt gebruiken, bijvoorbeeld om te douchen. Het systeem kan ook worden ingezet voor verwarming, maar in dit geval gaan we ervan uit dat het in de zomer wordt gebruikt."

Een ander voordeel van de Quatt Chill is dat hij gemakkelijk en snel kan worden geïnstalleerd. Ook kan hij, als hij niet meer nodig is, eenvoudig worden losgekoppeld en opgeborgen, hoewel Flipse uitlegt dat dit niet per se nodig is. "Je kunt de unit in de winter eenvoudig afkoppelen door de connectors los te maken, zonder gereedschap. Maar hij kan ook worden gebruikt om in de winter te verwarmen, dus we hebben hem zo ontworpen dat mensen hem bijvoorbeeld in de woonkamer of slaapkamer kunnen laten staan. Zelf gebruik ik hem om de slaapkamer van mijn baby snel op te warmen, vooral na het badderen," aldus Flipse.

De naam van het apparaat ontstond ongeveer net zo ontspannen als de naam impliceert. Flipse: "We gingen op zoek naar namen die iets met koelen te maken hebben, maar kwamen al snel uit bij afgezaagde opties zoals ‘extreme cooler’ of ‘chiller’. Toen dachten we: 'chill' klinkt gewoon chill, en dat werd de reden voor onze keuze."

Slim omgaan met de vraag naar koelte is essentieel om zo min mogelijk uitstoot te veroorzaken en zo efficiënt mogelijk om te gaan met beschikbare energie. De Quatt Chill is dan ook beter in staat een ruimte te koelen dan vloerverwarming, die vaak maar een paar graden koelcapaciteit heeft voordat water uit de lucht op de vloer gaat condenseren. Door de slimme samenwerking met de warmtepomp is het uiteindelijke verbruik van de Quatt Chill ook lager dan dat van een airconditioningsysteem, legt Flipse uit. "Uiteindelijk, vooral in combinatie met ons all-electric systeem, zal je energieverbruik lager zijn. Wanneer je bijvoorbeeld doucht of in bad gaat, moet de warmtepomp sowieso aan om de benodigde warmte op te wekken. Als je dan ook je Quatt Chill aanzet om te koelen, voedt hij daarbij, waardoor je eigenlijk gratis koelt," aldus Flipse.

Het afvoeren van warmte via de cv-leidingen is een primeur in de warmtepompwereld. Quatt heeft daarom patent aangevraagd op deze nieuwe technologie.