Het Friese dorp Balk wil met elkaar en voor elkaar van het gas af voor 2030

10.05.2024

Een eigen warmtebedrijf, de ene inwoner heeft straks een aansluiting op een warmtenet, de ander heeft zijn of haar eigen warmtepomp. Zo wil het projectteam van Eigen Warmte Balk voor 2030 volledig van het aardgas af zijn.

Deense stad wil een mondiaal voorbeeld zijn in de energietransitie

10.05.2024

De naam Sønderborg zal bij de meeste mensen geen belletje doen rinkelen, maar het stadje is hard op weg om een unieke mijlpaal te bereiken. Via Project Zero is de stad bezig om al haar energiesystemen CO2-neutraal te maken.

Warmteopslag wordt meer en meer gezien, maar daadwerkelijke marktintroductie staat nog in de kinderschoenen

09.05.2024

Acht jaar geleden werd de eerste variant van de roadmap warmteopslag gepresenteerd. In de roadmap uit 2016 werd vooral gesproken over technologieën zoals phase changing materials en thermochemische materialen.

De netbelasting van de warmtepomp kan tot vijf keer lager

09.05.2024

De verwachting is dat uiteindelijk vijf op de zes woningen voorzien zal worden van een (individuele) warmtepomp. Deze oplossing wordt nu al drie keer vaker toegepast dan de circa 130.

6,5 miljoen euro subsidie voor innovatieprojecten

08.05.2024

TKI Urban Energy heeft negentien projecten uitgekozen die subsidie krijgen om hun project rond de circulaire energie-innovatie uit te voeren. In totaal wordt er 6,5 miljoen euro verdeeld onder de projecten.

Energietransitie moet volgens economen voor iedereen betaalbaar worden gemaakt

08.05.2024

Een denktank voor duurzaamheidseconomen pleit ervoor om klimaatschade in alle economische sectoren te beprijzen, fossiele subsidies af te schaffen en de laagste inkomens meer dan geheel te compenseren voor het energiezuinig maken van hun huis.

Grote tevredenheid onder warmtepompbezitters

07.05.2024

Meer dan 95 procent van de woningeigenaren die in 2022 of 2023 een warmtepomp hebben laten installeren is tevreden en zou het anderen aanraden, dat blijkt uit de Installatiemonitor, een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Netbeheer Nederland en Techniek Nederland.

Aantal warmte-initiatieven in Nederland is gedaald

07.05.2024

Uit cijfers van de Lokale Energie Monitor (LEM) blijkt dat er in vorig jaar 21 nieuwe warmte-initiatieven zijn gestart, dat laat Stichting Warmtenetwerk weten. Naast de nieuwe burgerinitiatieven zijn er ook een aantal warmteprojecten afgevallen, mede door onduidelijkheid rondom wet- en regelgeving.

Rapport HCSS benadrukt noodzaak van versnellen energietransitie

07.05.2024

Op 6 mei publiceerde het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) het rapport Een snelle energietransitie: niet alleen voor het klimaat!. In het rapport stellen de onderzoekers dat de EU in strijd tegen klimaatverandering en omwille van de zorgen om betaalbaarheid en leveringszekerheid van energie moet kijken naar een snelle overgang van een energiesysteem gebaseerd op geïmporteerde fossiele brandstoff­en naar een systeem gebaseerd op duurzame energiebronnen.

Amsterdamse woningcorporaties staan nog steeds open voor warmtenetten, maar alléén tegen eerlijke tarieven

07.05.2024

Er is momenteel veel te doen om warmtenetten in Amsterdam. Energieleverancier Vattenfall verhoogde de tarieven, waar de Amsterdamse woningcorporaties niet mee akkoord gingen.

Trots zijn op Nederlandse ontwikkelingen en producenten

07.05.2024

Warmtepompen zijn hot, dat kan niemand ontgaan zijn. Het doet mij herinneren aan de vorige omwenteling, die van conventioneel staande en vr-ketels naar het alom geprezen hr-ketel tijdperk.

Een terugblik op de energietransitie van de afgelopen 24 jaar

06.05.2024

Puk van Meegeren begon 24 jaar geleden bij Milieu Centraal, waar hij zich richtte op consumenten en duurzaamheid. De laatste 13 jaar stuurde hij daar het team ‘energie in huis, mobiliteit en klimaat’ aan.

G7-landen committeren zich aan het uitfaseren van steenkool

03.05.2024

De ministers van Energie van de G7 hebben zich gezamenlijk gecommitteerd aan geleidelijk afschaffen van steenkool tegen 2035. Alleen Japan krijgt nog Japan enige flexibiliteit, dat meldt de Associated Press.

Installatietijd warmtepompen neemt af

03.05.2024

Het verkorten van de installatietijd per warmtepomp is een belangrijk speerpunt voor Stichting Team Duurzaam Installeren. Ten opzichte van hun nulmeting eind 2022 blijkt dat de installatietijd van een hybride warmtepomp met een cv-nieuwe ketel is afgenomen van 29 naar 26 uur.

Eplucon ziet grote toekomst weggelegd voor 10 ampère woningconcept

03.05.2024

Erfgebonden energie, dat is de kernomschrijving van het 10 ampère woningconcept dat het Nunspeetse Eplucon heeft ontwikkeld. 10 ampère, waar je normaal gesproken alleen een lantaarnpaal op kan laten draaien.

Europees Parlement bevestigt ‘recht op reparatie’-richtlijn

02.05.2024

Europese fabrikanten zijn dankzij de ‘recht op reparatie’-richtlijn nu verplicht om reparaties te garanderen voor huishoudelijke artikelen, zelfs een jaar na de garantietermijn.

Digitale tools in warmtepompen: de ‘slimme’ warmtepomp

02.05.2024

In de strijd om alle elektronische apparaten slimmer te maken en met elkaar te verbinden moet ook de warmtepomp eraan geloven. Om een optimaal rendement te halen op de investering in een warmtepomp en om deze zo energiezuinig mogelijk te laten werken worden er steeds meer slimme functies toegevoegd.

Verkoopcijfer warmtepompen daalt ook in eerste kwartaal van 2024

01.05.2024

In het eerste kwartaal van 2024 zijn er 20.000 warmtepompen verkocht, dat is een flinke daling ten opzichte van vorig jaar. Toen werden er na het eerste kwartaal 42.

Techniek Nederland kritisch over uitbreiding Milieuprestatie Gebouwen

01.05.2024

De voorgenomen uitbreiding van de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) laat waarschijnlijk nog even op zich wachten, Techniek Nederland is niet blij met de verscherping.

Hypotheekmogelijkheden voor verduurzaming voor woningeigenaren nog onduidelijk

30.04.2024

Onderzoek van de Nationale-Nederlanden Bank laat zien dat huiseigenaren de nieuwe regelgeving over het energiezuinig maken van een woning verkeerd begrijpen. Sinds 1 januari 2024 zorgt een lager energielabel ervoor dat huiseigenaren een hogere hypotheek kunnen afsluiten om te investeren in het verduurzamen van de woning.

Natuurvriendelijk isoleren redt de vleermuis én het isolatietempo

30.04.2024

Door gevalideerde opsporingsmethoden in te zetten hoeven isolatiebedrijven minder last te ondervinden van de invloed van vleermuizen op het isolatietempo, dat laat de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) weten.

12311»  van 104
Nieuws
Open zoekhulp