PBL over klimaatplannen kabinet: te veel aandacht  voor de korte termijn

13.06.2024

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft in een rapport haar aanmerkingen gepubliceerd op het coalitieakkoord van de regeringspartijen. Er wordt volgens de overheidsinstantie te weinig naar de toekomst gekeken.

Verduurzaming staat hoog op de agenda bij Natuurmonumenten:

13.06.2024

De verduurzaming van de gebouwde omgeving kent al de nodige problemen, Natuurmonumenten heeft naast vele hectares aan groen ook bijna tweeduizend panden in bezit die ze willen verduurzamen.

Lagere energievraag? Gedragsverandering onder consumenten kan een significant verschil betekenen

12.06.2024

In 2020 en 2022 deed TNO al onderzoek naar verschillende scenario’s en het behalen van de klimaatdoelen. In een nieuwe versie van dit onderzoek heeft TNO de scenario’s bijgewerkt met de aangescherpte regels van de EU en het kabinet.

Wet collectieve warmte aangenomen door de ministerraad

11.06.2024

De Wet collectieve warmte (Wcw) is op 7 juni aangenomen door de ministerraad. De wet werd ingediend door demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten.

TNO: ‘Grondige woningverbetering nodig om energiearmoede aan te pakken’

11.06.2024

In 2022 is TNO gestart met het Landelijk Onderzoeksprogramma Energiearmoede. TNO laat weten dat uit de laatste peiling onder 210 beleidsmedewerkers uit 174 gemeenten blijkt dat met de gemeentelijke middelen voor de aanpak van energiearmoede veel huishoudens zijn geholpen met kleine energiebesparende maatregelen, maar dat grondige woningverbetering nodig blijft om de energiekosten beheersbaar te houden.

Wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie bij gebouwrenovaties blijven achter

11.06.2024

Dit jaar zullen er twee keer zoveel investeringen in hernieuwbare energie worden gedaan dan in fossiele energie, dat concludeert het Internationaal Energieagentschap (IEA) in het rapport World Energy Investment 2024.

Gezond technisch verstand

11.06.2024

Overheden spelen een cruciale rol in het tempo van de energietransitie. Met de opkomst van populistische en nationalistische partijen lijkt het draagvlak voor deze transitie in Europa te verminderen.

TNO zet in op gebruik van AI bij verduurzamen van woningen

10.06.2024

Sten de Wit, programmamanager bij TNO, werkt momenteel mee aan een onderzoek waarbij gekeken wordt of AI kan worden toegepast bij het verduurzamen van woningen.

Landelijke aanpak natuurvriendelijke isolatie in de maak

07.06.2024

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, het Interprovinciaal Overleg (IPO), de provincies en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben een landelijke aanpak voor natuurvriendelijk isoleren opgesteld.

Dit zijn de duurzaamste huizen van Nederland

07.06.2024

De Nationale Duurzame Huizen Route is een onafhankelijk platform, waar meer dan tweeduizend huiseigenaren hun ervaringen delen over isoleren, energieopwekking, aardgasvrij verwarmen of andere duurzame maatregelen.

‘Met het climate frame hoef je nooit meer terug om fouten te herstellen’

06.06.2024

Het installeren van een warmtepomp neemt de nodige tijd in beslag. Dat moet toch sneller kunnen, dachten de mensen van Kolsters Installatietechniek. Het resultaat van lang experimenteren is het climate frame, dat de installatie makkelijker maakt en vooral de nodige tijd bespaart.

Wat in het vat zit, verzuurt niet

05.06.2024

In januari 2024 is GroeneWarmte, voorheen bekend als Ecovat, failliet gegaan. Het bedrijf introduceerde een intelligent warmteopslagsysteem waarmee seizoensopslag voor warmte en koude kon worden gerealiseerd.

Nieuwe energiewet met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer

04.06.2024

De nieuwe Energiewet, die de bestaande en oude elektriciteit- en gaswetgeving zal vervangen, is vandaag met brede steun aangenomen door de Tweede Kamer, meldt de Rijksoverheid.

Forteiland Pampus: een baanbrekend voorbeeld voor werelderfgoedlocaties

04.06.2024

Op 29 mei opende Forteiland Pampus de deuren van een duurzaam en zelfvoorzienend energiesysteem. Daarmee is het forteiland de eerste Nederlandse UNESCO-werelderfgoedlocatie die volledig zelfvoorzienend en fossielvrij opereert.

Tien voorstellen voor één missie: maak warmtenetten weer hot

04.06.2024

De warmtetransitie is een van de grootste uitdagingen van onze tijd. Om de ambitieuze klimaatdoelen te halen, moeten we allemaal onze schouders eronder zetten, om de juiste duurzame techniek op de juiste plaats te kunnen uitrollen.

Warmtepompen krijgen een tweede leven met refurbished onderdelen

03.06.2024

Als een warmtepomp niet meer werkt, kan een nieuw apparaat of een nieuw onderdeel worden aangeschaft. Maar om grondstoffen en energie te besparen, kan er ook worden gekozen voor een refurbished onderdeel of een tweedehands warmtepomp.

10 procent groene stroom verloren gegaan in mei, warmtepompen deel van de oplossing

03.06.2024

Er zijn meer investeringen nodig in warmtepompen om overtollige stroom te oogsten, dat meldt Energieopwek.nl. In mei werd 10 procent van de opgewekte groene stroom niet gebruikt.

Procesgeïntegreerde warmtepompen worden toegevoegd aan SDE++

03.06.2024

In een brief aan de Tweede Kamer Stelt demissioniar minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten, dat hij van plan is om procesgeintegreerde warmtepompen samen met thermische opslag doormiddel van hogetemperatuurwarmte toe te voegen aan de SDE++.

Aanvraag Warmtenetten Investeringssubsidie per 1 juli van start

03.06.2024

Ondernemers die willen investeren in een efficiënt warmtenet om al bestaande woningen en gebouwen van het gas af te halen, kunnen binnenkort weer een bijdrage uit de Warmtenetten Investeringssubsidie (WIS) aanvragen.

Een geluidloze en onzichtbare warmtepomp

31.05.2024

Bij de SolarBEAT-testfaciliteit op de Technische Universiteit Eindhoven wordt een warmtepomp getest waarvan de warmtewisselaar weggewerkt kan worden achter een balustrade, onder de zonnepanelen of zelfs achter de dakpannen.

Enexis:

30.05.2024

Wie veel elektriciteit verbruikt, bijvoorbeeld met een warmtepomp, moet volgens netbeheerder Enexis meer energiekosten gaan betalen, dat meldt het AD. De afgelopen maanden verhoogden energieleveranciers al de rekening voor zonnepanelenbezitters.

12311»  van 106
Nieuws
Open zoekhulp