6,5 miljoen euro subsidie voor innovatieprojecten

08.05.2024

TKI Urban Energy heeft negentien projecten uitgekozen die subsidie krijgen om hun project rond de circulaire energie-innovatie uit te voeren. In totaal wordt er 6,5 miljoen euro verdeeld onder de projecten.

Energietransitie moet volgens economen voor iedereen betaalbaar worden gemaakt

08.05.2024

Een denktank voor duurzaamheidseconomen pleit ervoor om klimaatschade in alle economische sectoren te beprijzen, fossiele subsidies af te schaffen en de laagste inkomens meer dan geheel te compenseren voor het energiezuinig maken van hun huis.

Grote tevredenheid onder warmtepompbezitters

07.05.2024

Meer dan 95 procent van de woningeigenaren die in 2022 of 2023 een warmtepomp hebben laten installeren is tevreden en zou het anderen aanraden, dat blijkt uit de Installatiemonitor, een initiatief van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), Netbeheer Nederland en Techniek Nederland.

Aantal warmte-initiatieven in Nederland is gedaald

07.05.2024

Uit cijfers van de Lokale Energie Monitor (LEM) blijkt dat er in vorig jaar 21 nieuwe warmte-initiatieven zijn gestart, dat laat Stichting Warmtenetwerk weten. Naast de nieuwe burgerinitiatieven zijn er ook een aantal warmteprojecten afgevallen, mede door onduidelijkheid rondom wet- en regelgeving.

Rapport HCSS benadrukt noodzaak van versnellen energietransitie

07.05.2024

Op 6 mei publiceerde het Haags Centrum voor Strategische Studies (HCSS) het rapport Een snelle energietransitie: niet alleen voor het klimaat!. In het rapport stellen de onderzoekers dat de EU in strijd tegen klimaatverandering en omwille van de zorgen om betaalbaarheid en leveringszekerheid van energie moet kijken naar een snelle overgang van een energiesysteem gebaseerd op geïmporteerde fossiele brandstoff­en naar een systeem gebaseerd op duurzame energiebronnen.

Amsterdamse woningcorporaties staan nog steeds open voor warmtenetten, maar alléén tegen eerlijke tarieven

07.05.2024

Er is momenteel veel te doen om warmtenetten in Amsterdam. Energieleverancier Vattenfall verhoogde de tarieven, waar de Amsterdamse woningcorporaties niet mee akkoord gingen.

Trots zijn op Nederlandse ontwikkelingen en producenten

07.05.2024

Warmtepompen zijn hot, dat kan niemand ontgaan zijn. Het doet mij herinneren aan de vorige omwenteling, die van conventioneel staande en vr-ketels naar het alom geprezen hr-ketel tijdperk.

Een terugblik op de energietransitie van de afgelopen 24 jaar

06.05.2024

Puk van Meegeren begon 24 jaar geleden bij Milieu Centraal, waar hij zich richtte op consumenten en duurzaamheid. De laatste 13 jaar stuurde hij daar het team ‘energie in huis, mobiliteit en klimaat’ aan.

G7-landen committeren zich aan het uitfaseren van steenkool

03.05.2024

De ministers van Energie van de G7 hebben zich gezamenlijk gecommitteerd aan geleidelijk afschaffen van steenkool tegen 2035. Alleen Japan krijgt nog Japan enige flexibiliteit, dat meldt de Associated Press.

Installatietijd warmtepompen neemt af

03.05.2024

Het verkorten van de installatietijd per warmtepomp is een belangrijk speerpunt voor Stichting Team Duurzaam Installeren. Ten opzichte van hun nulmeting eind 2022 blijkt dat de installatietijd van een hybride warmtepomp met een cv-nieuwe ketel is afgenomen van 29 naar 26 uur.

Eplucon ziet grote toekomst weggelegd voor 10 ampère woningconcept

03.05.2024

Erfgebonden energie, dat is de kernomschrijving van het 10 ampère woningconcept dat het Nunspeetse Eplucon heeft ontwikkeld. 10 ampère, waar je normaal gesproken alleen een lantaarnpaal op kan laten draaien.

Europees Parlement bevestigt ‘recht op reparatie’-richtlijn

02.05.2024

Europese fabrikanten zijn dankzij de ‘recht op reparatie’-richtlijn nu verplicht om reparaties te garanderen voor huishoudelijke artikelen, zelfs een jaar na de garantietermijn.

Digitale tools in warmtepompen: de ‘slimme’ warmtepomp

02.05.2024

In de strijd om alle elektronische apparaten slimmer te maken en met elkaar te verbinden moet ook de warmtepomp eraan geloven. Om een optimaal rendement te halen op de investering in een warmtepomp en om deze zo energiezuinig mogelijk te laten werken worden er steeds meer slimme functies toegevoegd.

Verkoopcijfer warmtepompen daalt ook in eerste kwartaal van 2024

01.05.2024

In het eerste kwartaal van 2024 zijn er 20.000 warmtepompen verkocht, dat is een flinke daling ten opzichte van vorig jaar. Toen werden er na het eerste kwartaal 42.

Techniek Nederland kritisch over uitbreiding Milieuprestatie Gebouwen

01.05.2024

De voorgenomen uitbreiding van de Milieuprestatie Gebouwen (MPG) laat waarschijnlijk nog even op zich wachten, Techniek Nederland is niet blij met de verscherping.

Hypotheekmogelijkheden voor verduurzaming voor woningeigenaren nog onduidelijk

30.04.2024

Onderzoek van de Nationale-Nederlanden Bank laat zien dat huiseigenaren de nieuwe regelgeving over het energiezuinig maken van een woning verkeerd begrijpen. Sinds 1 januari 2024 zorgt een lager energielabel ervoor dat huiseigenaren een hogere hypotheek kunnen afsluiten om te investeren in het verduurzamen van de woning.

Natuurvriendelijk isoleren redt de vleermuis én het isolatietempo

30.04.2024

Door gevalideerde opsporingsmethoden in te zetten hoeven isolatiebedrijven minder last te ondervinden van de invloed van vleermuizen op het isolatietempo, dat laat de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) weten.

Van fabriek naar woonkamer: stroomlijnen van de warmtepompmarkt

30.04.2024

In Nederland onderscheiden we drie belangrijke markten binnen de warmtepompindustrie: de fabrikanten, installateurs en onderhoud. Deze markten zijn sterk verbonden en bevinden zich in verschillende ontwikkelingsfasen, wat invloed heeft op hun ontwikkelingsfocus voor de komende jaren.

Zeven projecten ontvangen subsidie voor productie hernieuwbare waterstof

29.04.2024

Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft 250 miljoen euro subsidie verstrekt, verdeeld over zeven projecten, die zich richten op de productie van hernieuwbare waterstof.

Combinatie stadswarmte en koudelevering toegepast bij pilotproject in Amsterdam

29.04.2024

Bij het nieuwbouwproject CityPlot Buiksloterham in Amsterdam wordt een innovatieve techniek ingezet om huizen te verwarmen. Het gaat om een combinatie van stadswarmte met koudelevering, ook wel hybride WarmteKoudeOpslag (hWKO) genoemd.

Aandacht verplaatst van duurzaamheid naar veiligheid bij werken met natuurlijke koudemiddelen

29.04.2024

De overstap van F-gassen naar natuurlijke koudemiddelen vraagt niet alleen om een aanpassing in warmtepompen zelf, maar ook in de mensen die ermee werken. Natuurlijke koudemiddelen brengen namelijk, meer dan F-gassen, veiligheidsrisico’s met zich mee.

12311»  van 104
Nieuws
Open zoekhulp