Energieverbruik Nederlanders daalt steeds verder

21.06.2024

Ten opzichte van het jaar 2000 is het energieverbruik met 17 procent afgenomen. In 2023 lag het energieverbruik 3 procent lager dan in 2022. Hierbij wordt het aandeel hernieuwbare energie steeds groter.

‘Natuurvriendelijk isoleren meest robuuste oplossing die er is’

21.06.2024

In Nederland laten elk jaar duizenden woningeigenaren hun spouwmuren of daken isoleren. Dit zorgt voor minder uitstoot van CO2 én een lagere energierekening.

Hoe TNO slimme, duurzame ramen creëerde

20.06.2024

Om in 2050 klimaatneutraal te zijn, moeten veel gebouwen en woningen in Nederland verduurzamen. Gebouwen zijn tot op de dag van vandaag verantwoordelijk voor 40 procent van het energieverbruik.

Met een bodemenergie warmtepomp is een netcongestiearme woonwijk mogelijk

19.06.2024

Aannemers en projectontwikkelaars vullen de verwachte piekvermogensbehoefte, bij de aanvraag voor de aansluiting van een nieuw woonbouwproject, vaak ruim in. Dit gebeurt omdat het aansluitvermogen van warmtepompen negatief zou bijdragen aan netcongestie.

Aardwarmtersector is Innovatieprogramma Geo4all gestart

18.06.2024

Het Innovatieprogramma Geo4all, onder leiding van geothermie Nederland, EBN en TNO, brengt 23 partijen bijeen om onderzoek te doen naar aardwarmtewinning tegen lagere kosten, dat meldt Geothermie Nederland.

Jetten kijkt terug op SDE van 2023 en blikt vooruit op volgende subsidieronde

18.06.2024

Een grote meerderheid van de SDE++-aanvragen zijn in 2023 toegekend. Wannneer al deze projecten worden gerealiseerd, zorgen ze samen voor een CO2-reductie van 2,4 megaton.

Restwarmte van datacenters gebruiken is makkelijker gezegd dan gedaan

18.06.2024

Het Internationaal Energieagentschap verwacht een sterke toename in de elektriciteitsvraag van datacenters. Bij het laten draaien van de servers van een datacenter komt veel warmte vrij.

Collectieve warmtevoorzieningen gebruiken minder grondstoffen, weeg dat mee

18.06.2024

Het volgende probleem wat zich aan de horizon ontvouwd is ons verbruik van grondstoffen zoals koper, metaal, zeldzame aardmetalen enzovoorts. Een bedreiging voor de uitvoering van verdere voortgang in het duurzaamheidsproces.

Slimme warmtepompen dom aangestuurd

17.06.2024

Veel warmtepompen die op de markt komen zijn voor zien van een Smart Grid Ready sticker. De sticker is echter niet veelzeggend over hoe slim de warmtepomp nu daadwerkelijk is.

De nieuwe Energiewet: het fundament van de energietransitie

14.06.2024

De nieuwe Energiewet maakt het juridisch mogelijk om energie op te slaan en te delen en vormt daarom het fundament van “de verwezenlijking van nationale klimaatdoelen en de energietransitie”, stelt Hans van Cleef, hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken, in de nieuwste Marktupdate Elektriciteit.

PBL over klimaatplannen kabinet:

13.06.2024

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft in een rapport haar aanmerkingen gepubliceerd op het coalitieakkoord van de regeringspartijen. Er wordt volgens de overheidsinstantie te weinig naar de toekomst gekeken.

Verduurzaming staat hoog op de agenda bij Natuurmonumenten:

13.06.2024

De verduurzaming van de gebouwde omgeving kent al de nodige problemen, Natuurmonumenten heeft naast vele hectares aan groen ook bijna tweeduizend panden in bezit die ze willen verduurzamen.

Lagere energievraag? Gedragsverandering onder consumenten kan een significant verschil betekenen

12.06.2024

In 2020 en 2022 deed TNO al onderzoek naar verschillende scenario’s en het behalen van de klimaatdoelen. In een nieuwe versie van dit onderzoek heeft TNO de scenario’s bijgewerkt met de aangescherpte regels van de EU en het kabinet.

Wet collectieve warmte aangenomen door de ministerraad

11.06.2024

De Wet collectieve warmte (Wcw) is op 7 juni aangenomen door de ministerraad. De wet werd ingediend door demissionair minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten.

TNO: ‘Grondige woningverbetering nodig om energiearmoede aan te pakken’

11.06.2024

In 2022 is TNO gestart met het Landelijk Onderzoeksprogramma Energiearmoede. TNO laat weten dat uit de laatste peiling onder 210 beleidsmedewerkers uit 174 gemeenten blijkt dat met de gemeentelijke middelen voor de aanpak van energiearmoede veel huishoudens zijn geholpen met kleine energiebesparende maatregelen, maar dat grondige woningverbetering nodig blijft om de energiekosten beheersbaar te houden.

Wereldwijde investeringen in hernieuwbare energie bij gebouwrenovaties blijven achter

11.06.2024

Dit jaar zullen er twee keer zoveel investeringen in hernieuwbare energie worden gedaan dan in fossiele energie, dat concludeert het Internationaal Energieagentschap (IEA) in het rapport World Energy Investment 2024.

Gezond technisch verstand

11.06.2024

Overheden spelen een cruciale rol in het tempo van de energietransitie. Met de opkomst van populistische en nationalistische partijen lijkt het draagvlak voor deze transitie in Europa te verminderen.

TNO zet in op gebruik van AI bij verduurzamen van woningen

10.06.2024

Sten de Wit, programmamanager bij TNO, werkt momenteel mee aan een onderzoek waarbij gekeken wordt of AI kan worden toegepast bij het verduurzamen van woningen.

Landelijke aanpak natuurvriendelijke isolatie in de maak

07.06.2024

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, het Interprovinciaal Overleg (IPO), de provincies en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben een landelijke aanpak voor natuurvriendelijk isoleren opgesteld.

Dit zijn de duurzaamste huizen van Nederland

07.06.2024

De Nationale Duurzame Huizen Route is een onafhankelijk platform, waar meer dan tweeduizend huiseigenaren hun ervaringen delen over isoleren, energieopwekking, aardgasvrij verwarmen of andere duurzame maatregelen.

‘Met het climate frame hoef je nooit meer terug om fouten te herstellen’

06.06.2024

Het installeren van een warmtepomp neemt de nodige tijd in beslag. Dat moet toch sneller kunnen, dachten de mensen van Kolsters Installatietechniek. Het resultaat van lang experimenteren is het climate frame, dat de installatie makkelijker maakt en vooral de nodige tijd bespaart.

12311»  van 107
Nieuws
Open zoekhulp