Flink meer warmtepompen in Nederland dan geregistreerd

28.08.2024

Door recent vrijgekomen slimme-meterdata van de netbeheerders te analyseren heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) seizoenspatronen in het huishoudelijk elektriciteitsverbruik van individuele woningen weten te identificeren.

Het Witte Vlekken Project: Bouwstenen voor een duurzamere toekomst

20.08.2024

Het Witte Vlekken Project van de Stichting Nationale Milieudatabase (NMD) speelt een cruciale rol in het vullen van de 'witte vlekken' in de NMD voor de bouwsector in Nederland.

Warmte voor blokverwarming en warmtenetten maken met geluid

19.08.2024

De techniek rondom warmtepompen blijft vorderingen maken. Dit jaar komt naar alle waarschijnlijkheid de eerste thermo-akoestische warmtepomp voor de residentiele sector op de markt.

Op zoek naar de niet-geregistreerde warmtepompen

14.08.2024

Dankzij slimme-meterdata van de netbeheerders heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) seizoenspatronen in het huishoudelijk elektriciteitsverbruik van individuele woningen in kaart weten te brengen.

Een warmtepomp driehoog achter is zo gek nog niet

22.07.2024

Elke dag krijgen onze ruim honderd HeatTransformers-collega’s de vraag of een warmtepomp wel geschikt is voor een bepaald type woning. Vaak gaat het dan om woningen die matig geïsoleerd, oud of klein zijn.

Warmtepompmarkt krimpt voor derde kwartaal op rij

19.07.2024

In de eerste helft van 2024 hebben fabrikanten zo’n 47.000 warmtepompen voor de woningbouw verkocht. Het is voor het derde kwartaal op rij dat er minder warmtepompen worden verkocht, dat meldt Vereniging Warmtepompen.

EU-warmtepompdoelstelling voor 2030 in gevaar

18.07.2024

In 2023 werden ongeveer 3 miljoen warmtepompen verkocht, wat het totaal aantal geïnstalleerde warmtepompen in Europa op een kleine 24 miljoen brengt. In het huidige tempo zouden er tegen 2030 zo'n 45 miljoen warmtepompen geïnstalleerd zijn, zo blijkt uit data-analyse van de European Heat Pump Association (EHPA).

Netcongestie, is dat de schuld van de warmtepomp?

03.07.2024

Door alle publiciteit rond netcongestie krijgen huiseigenaren mee dat de warmtepomp een probleem veroorzaakt. Maar de warmtepomp is vooral deel van oplossing voor de energietransitie.

Investering in warmtepompen twee keer sneller terugverdiend dan verwacht

02.07.2024

Mensen met een warmtepomp kunnen hun investering binnen 5,5 jaar terugverdienen, blijkt uit onderzoek van HeatTransformers. De geschatte terugverdientijd lag eerder nog op 8 jaar.

Breman wil met dakkap voor warmtepompen problemen in de markt wegnemen

01.07.2024

Een warmtepomp kan op veel plaatsen in en rond het huis geïnstalleerd worden, zo ook op het dak. Met een zogeheten dakkap, waar de warmtepomp in staat, om de pomp heen komen er alleen maar pluspunten bij volgens Breman Installatietechniek.

Fossiel verwarmen uitbannen via de ecodesign wet

28.06.2024

Het European Environmental Bureau (EEB) houdt zich vanuit Brussel bezig met Europese wetgeving omtrent milieu. Dat gaat over onderwerpen als landbouw, biodiversiteit en energie, waaronder ook de circulariteit van warmtepompen valt.

Gasloos in één dag

25.06.2024

Als we in 2050 niet meer willen stoken op aardgas dan zijn oplossingen zoals de warmtepomp van Servex Warmtepomp Productie (SWP) meer dan welkom. SWP ontwierp een warmtepomp waarbij een volledig flatgebouw of appartementencomplex in één dag van het gas af gehaald kan worden.

Met een bodemenergie warmtepomp is een netcongestiearme woonwijk mogelijk

19.06.2024

Aannemers en projectontwikkelaars vullen de verwachte piekvermogensbehoefte, bij de aanvraag voor de aansluiting van een nieuw woonbouwproject, vaak ruim in. Dit gebeurt omdat het aansluitvermogen van warmtepompen negatief zou bijdragen aan netcongestie.

Slimme warmtepompen dom aangestuurd

17.06.2024

Veel warmtepompen die op de markt komen zijn voor zien van een Smart Grid Ready sticker. De sticker is echter niet veelzeggend over hoe slim de warmtepomp nu daadwerkelijk is.

PBL over klimaatplannen kabinet:

13.06.2024

Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) heeft in een rapport haar aanmerkingen gepubliceerd op het coalitieakkoord van de regeringspartijen. Er wordt volgens de overheidsinstantie te weinig naar de toekomst gekeken.

‘Met het climate frame hoef je nooit meer terug om fouten te herstellen’

06.06.2024

Het installeren van een warmtepomp neemt de nodige tijd in beslag. Dat moet toch sneller kunnen, dachten de mensen van Kolsters Installatietechniek. Het resultaat van lang experimenteren is het climate frame, dat de installatie makkelijker maakt en vooral de nodige tijd bespaart.

10 procent groene stroom verloren gegaan in mei, warmtepompen deel van de oplossing

03.06.2024

Er zijn meer investeringen nodig in warmtepompen om overtollige stroom te oogsten, dat meldt Energieopwek.nl. In mei werd 10 procent van de opgewekte groene stroom niet gebruikt.

Een geluidloze en onzichtbare warmtepomp

31.05.2024

Bij de SolarBEAT-testfaciliteit op de Technische Universiteit Eindhoven wordt een warmtepomp getest waarvan de warmtewisselaar weggewerkt kan worden achter een balustrade, onder de zonnepanelen of zelfs achter de dakpannen.

Zéker weten?

30.05.2024

In een ver verleden werd ik door mijn toenmalige werkgever voor drie jaar uitgeleend aan ‘Brussel’. Ik kwam na die tijd terug bij een ander bedrijf dan ik had verlaten; enorme veranderingen in de tussentijd.

Nieuwe regering schrapt aanstaande hybride warmtepompnorm

16.05.2024

Het is vanaf 2026 niet meer verplicht om bij vervanging van de cv-ketel, minimaal een (hybride) warmtepomp aan te schaffen. Dat staat in het regeerakkoord 'Hoop, Lef en Trots' van de PVV, BBB, VVD en NSC.

Circulair omgaan met warmtepompen kan nog steeds een stuk beter

13.05.2024

Het energieverbruik en materiaalgebruik bepalen de milieu-impact van een warmtepomp. Door bewuster met grondstoffen om te gaan, warmtepompen te repareren en te recyclen kan die impact verlaagd worden.

123»  van 5
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën