06.11.2024
Sinds het isolatiebedrijf IsoSun in april van 2023 voor de rechter werd gesleept voor niet grondig genoeg onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen bij hun isolatiewerkzaamheden en de Raad van State heeft besloten dat dit voortaan wel grondig gedaan moet worden, is de markt voor spouwmuurisolatie flink afgenomen.
05.11.2024
Woningen die in de jaren '60 en '70 zijn gebouwd hebben daken die ondertussen waarschijnlijk aan vervanging toe zijn. Een heel nieuw pannendak lijkt de meest voor de hand liggende optie, maar er zijn ook alternatieven die de functionaliteit van het dak verder kunnen uitbreiden.
04.11.2024
Gemeenten hebben volgens Jasper Schilling, adviseur bij CE Delft, niet genoeg aandacht voor het feit dat veel woningen niet tegen hitte bestand zijn. Samen met Esther Snepvanger en Edwin van der Strate van advies- en ingenieursbureau TAUW heeft hij een handreiking met maatregelen opgesteld voor gemeentelijke warmteprogramma's, om ervoor te zorgen dat de koeltevraag in de programma’s wordt opgenomen.
21.10.2024
Door resten van gras, riet en houtsnippers aan elkaar te verbinden met een schimmel vormt zich een biobased bouw- en isolatiemateriaal. Startup FC-i (First Circular Insulation) maakt deze isolatieplaten met reststromen afkomstig van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.
09.10.2024
Bouwbedrijf Heijmans start een proef met het telen, verwerken en gebruiken van vezelhennep als bouwmateriaal. Het gebruiken van vezelhennep als bouw- en isolatiemateriaal wordt al langer gedaan, maar het is uniek dat Heijmans in deze proef alle stappen – van de hennepteelt tot bouw van het pand – zelf in huis heeft.
08.10.2024
Een groot deel van de huizen in Amsterdam is oud, vochtig en slecht geïsoleerd. De hoofdstad kent dan ook een grote opgave om alle huizen te verduurzamen. In 2026 moeten 61.
24.09.2024
Het Earth Wind and Fire-concept wil natuurlijke klimaatregeling in gebouwen verbeteren en versnellen. Het concept, dat al in twee gebouwen is toegepast, komt uit de koker van ingenieur Ben Bronsema.
16.09.2024
Met subsidie van TKI Urban Energy gaat Hogeschool Windesheim in samenwerking met onder meer Stichting EWF-Lab onderzoeken hoe het ventilatieconcept, ontwikkeld door Ben Bronsema beter kan worden toegepast in de bebouwde omgeving.
09.09.2024
Woningisolatie brengt een tal van voordelen met zich mee, het leidt niet alleen tot energiebesparing en CO2-reductie, maar het heeft ook een positief effect op het welzijn en op de vraag naar arbeidsinzet en investeringen.
17.07.2024
Zo’n twee miljoen ouderen lopen extra risico op gezondheidsschade als gevolg van hittestress in hun woning, dat blijkt uit een recente analyse van mediaplatform Investico.
16.07.2024
Voor alle nieuwbouw geldt dat zij met ingang van 2030 volledig uitstootvrij is. In 2050 moet de gehele gebouwde omgeving emissievrij zijn. Nederland lijkt nog lang niet klaar voor deze Europese eisen.
21.06.2024
In Nederland laten elk jaar duizenden woningeigenaren hun spouwmuren of daken isoleren. Dit zorgt voor minder uitstoot van CO2 én een lagere energierekening.
13.06.2024
De verduurzaming van de gebouwde omgeving kent al de nodige problemen, Natuurmonumenten heeft naast vele hectares aan groen ook bijna tweeduizend panden in bezit die ze willen verduurzamen.
07.06.2024
De ministeries van Binnenlandse Zaken en Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, het Interprovinciaal Overleg (IPO), de provincies en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben een landelijke aanpak voor natuurvriendelijk isoleren opgesteld.
24.05.2024
Schimmelvorming, hoofdpijn en concentratieproblemen zijn enkele voorbeelden van de gevolgen van een slecht binnenklimaat. De oorzaak hiervan ligt vaak in het gebrek aan een natuurlijke aanvoer van verse lucht, wat leidt tot een hoog CO2-niveau en een hoge relatieve luchtvochtigheid.
30.04.2024
Door gevalideerde opsporingsmethoden in te zetten hoeven isolatiebedrijven minder last te ondervinden van de invloed van vleermuizen op het isolatietempo, dat laat de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) weten.
23.04.2024
Een recent onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB) wijst uit dat het overgrote deel van de huiseigenaren een serieuze verduurzaming van de eigen wonen zou kunnen financieren met hun spaargeld of een lening.
06.03.2024
De aanwezigheid van vleermuizen in spouwmuren verhindert steeds vaker de isolatie hiervan merkt Homedeal, offerteplatform voor vakspecialisten. In augustus 2023 heeft de Raad van State uitspraak gedaan tegen een isolatiebedrijf over diens aanpak van het vleermuizenonderzoek dat vooraf gaat aan de isolatie.
01.02.2024
Sinds 1 januari 2023 geldt in Vlaanderen een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen, zoals eengezinswoningen en appartementen. Nieuwe eigenaren van een woning of appartement met energielabel E of F, moeten die binnen de vijf jaar verplicht renoveren naar label D of beter.
31.01.2024
In een recente brief aan de Tweede kamer schetst demissionair minister Rob Jetten een viertal sporen waarlangs netcongestie zou kunnen worden aangepakt. Er is echter een vijfde spoor waarlangs netcongestie kan worden aangepakt en dat blijft (onterecht) onbenoemd: energiebesparing.
24.01.2024
Wat velen al tijden vermoeden blijkt nu ook de cijfers: door de energiecrisis in 2022 stegen de energieprijzen enorm waardoor het energieverbruik flink afnam, de CO2-uitstoot daalde en de verduurzaming van gebouwen doorzette.