Hoe beïnvloedt woningisolatie de brede welvaart?

09.09.2024

Woningisolatie brengt een tal van voordelen met zich mee, het leidt niet alleen tot energiebesparing en CO2-reductie, maar het heeft ook een positief effect op het welzijn en op de vraag naar arbeidsinzet en investeringen.

Stedelijke hittebestrijding moet integraal worden aangepakt

17.07.2024

Zo’n twee miljoen ouderen lopen extra risico op gezondheidsschade als gevolg van hittestress in hun woning, dat blijkt uit een recente analyse van mediaplatform Investico.

Is Nederland klaar voor Zero Emission Buildings?

16.07.2024

Voor alle nieuwbouw geldt dat zij met ingang van 2030 volledig uitstootvrij is. In 2050 moet de gehele gebouwde omgeving emissievrij zijn. Nederland lijkt nog lang niet klaar voor deze Europese eisen.

‘Natuurvriendelijk isoleren meest robuuste oplossing die er is’

21.06.2024

In Nederland laten elk jaar duizenden woningeigenaren hun spouwmuren of daken isoleren. Dit zorgt voor minder uitstoot van CO2 én een lagere energierekening.

Verduurzaming staat hoog op de agenda bij Natuurmonumenten:

13.06.2024

De verduurzaming van de gebouwde omgeving kent al de nodige problemen, Natuurmonumenten heeft naast vele hectares aan groen ook bijna tweeduizend panden in bezit die ze willen verduurzamen.

Landelijke aanpak natuurvriendelijke isolatie in de maak

07.06.2024

De ministeries van Binnenlandse Zaken en Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit, het Interprovinciaal Overleg (IPO), de provincies en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) hebben een landelijke aanpak voor natuurvriendelijk isoleren opgesteld.

‘Met decentrale warmteterugwinning heb je een gezonder binnenklimaat’

24.05.2024

Schimmelvorming, hoofdpijn en concentratieproblemen zijn enkele voorbeelden van de gevolgen van een slecht binnenklimaat. De oorzaak hiervan ligt vaak in het gebrek aan een natuurlijke aanvoer van verse lucht, wat leidt tot een hoog CO2-niveau en een hoge relatieve luchtvochtigheid.

Natuurvriendelijk isoleren redt de vleermuis én het isolatietempo

30.04.2024

Door gevalideerde opsporingsmethoden in te zetten hoeven isolatiebedrijven minder last te ondervinden van de invloed van vleermuizen op het isolatietempo, dat laat de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie (NVDE) weten.

95 procent van de Nederlandse huiseigenaren heeft genoeg geld om huis te verduurzamen

23.04.2024

Een recent onderzoek van De Nederlandse Bank (DNB) wijst uit dat het overgrote deel van de huiseigenaren een serieuze verduurzaming van de eigen wonen zou kunnen financieren met hun spaargeld of een lening.

Spouwmuurisolatiemarkt krimpt met 80 procent door vleermuizen

06.03.2024

De aanwezigheid van vleermuizen in spouwmuren verhindert steeds vaker de isolatie hiervan merkt Homedeal, offerteplatform voor vakspecialisten. In augustus 2023 heeft de Raad van State uitspraak gedaan tegen een isolatiebedrijf over diens aanpak van het vleermuizenonderzoek dat vooraf gaat aan de isolatie.

Renovatieverplichting voor residentiële gebouwen

01.02.2024

Sinds 1 januari 2023 geldt in Vlaanderen een renovatieverplichting voor residentiële gebouwen, zoals eengezinswoningen en appartementen. Nieuwe eigenaren van een woning of appartement met energielabel E of F, moeten die binnen de vijf jaar verplicht renoveren naar label D of beter.

Stroompiek van de warmtepomp verlagen? Verbeter eerst de warmteweerstand van de vloer

31.01.2024

In een recente brief aan de Tweede kamer schetst demissionair minister Rob Jetten een viertal sporen waarlangs netcongestie zou kunnen worden aangepakt. Er is echter een vijfde spoor waarlangs netcongestie kan worden aangepakt en dat blijft (onterecht) onbenoemd: energiebesparing.

Ondanks energiecrisis werden er voor sociale huurwoningen ruim 40 procent minder isolatiemaatregelen genomen

24.01.2024

Wat velen al tijden vermoeden blijkt nu ook de cijfers: door de energiecrisis in 2022 stegen de energieprijzen enorm waardoor het energieverbruik flink afnam, de CO2-uitstoot daalde en de verduurzaming van gebouwen doorzette.

200 miljoen voor bouwen en isoleren met vezelgewassen

09.11.2023

Hennep, olifantsgras en vlas, dat zijn de isolatiematerialen waar de bouw de komende jaar op over moet als het aan het demissionaire kabinet ligt. Het kabinet maakt vanuit het Klimaatfonds 200 miljoen euro vrij om de komende jaren het gebruik van biobased bouwmaterialen aan te jagen, dat meldt de Rijksoverheid.

Kan Nederland vleermuizen beschermen én woningen isoleren?

08.11.2023

Op 2 augustus concludeerde de Raad van State dat de isolatie van spouwmuren pas mag na een ecologisch onderzoek naar de gevolgen voor beschermde soorten zoals vleermuizen.

Ventileren als termieten of isoleren als een kameel met biomimicry

27.10.2023

Een termietenheuvel is zo gebouwd dat luchtstromen ontstaan die voor circulatie zorgen en de temperatuur relatief constant houden. Door dit ontwerp af te kijken bouwde men in Harare (Zimbabwe) een complex voor winkels en kantoren dat op energie-efficiënte wijze koel blijft in de Afrikaanse hitte.

De Jonge draagt natuurvriendelijk isoleren aan als tussenoplossing spouwmuurisolatie

06.10.2023

Omdat de spouwmuurisolatie stagneert vanwege het verplichte ecologisch onderzoek, stelt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening) voor dat huishoudens in de tussentijd gebruik maken van bedrijven die natuurvriendelijk isoleren.

De Aerogel van Aerobel: isolatie vol potentie

26.09.2023

Aerogel: het materiaal dat voor 95 procent uit lucht bestaat en daarmee extreem goed isoleert. In de twintigste eeuw werd het materiaal vooral in de ruimte gebruikt, want door de hoge kosten was het nog te duur om toe te passen als isolatiemateriaal.

Slimster:

20.09.2023

De verplichte vleermuiscontrole bij spouwmuurisolatie kan huurders gemiddeld 300 euro per jaar kosten aan energiebesparing, volgens een persbericht van prijsvergelijker Slimster.

‘Het energielabelbeleid werkt als een veegwagen, langzaamaan verdwijnen alle slechte labels’

15.09.2023

Hoewel steeds meer consumenten een warmtepomp aanschaffen, valt de groei in de utiliteit nog behoorlijk tegen. Volgens Thomas Dekker, tot voor kort programmamanager duurzaam wonen en bouwen bij de Rabobank en nu business developer bij Stimuleringsfonds Volkshuisvesting Nederlandse gemeenten (SVn), zit daar wel verandering, maar dan vooral aan de beleidskant: “Beleidsmatig is er veel gebeurd, maar ik heb niet de indruk dat ondernemers hier nou erg van onder de indruk zijn.

Isoleer als de Vikingen en gebruik gras

14.09.2023

In het voorjaar en de zomer zie je ze vaak langs de wegen gaan: de grasmaaimachines van gemeenten en provincies. Ze maaien de bermen om verkeersveiligheid te waarborgen.

12»  van 2
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën