Warmtewisselaarcoating Enercoat bewijst zich bij Thialf en Verizon

24.04.2025

Een coating om de warmtewisselaar van je koelinstallatie 20 procent meer energie-efficiënt te maken. Is het te mooi om waard te zijn of kan het echt? Quincy Schothorst, general manager bij Ener.

Noodfonds Energie overbelast na heropening

23.04.2025

De heropening van het Noodfonds Energie zorgt voor overbelasting van de aanvraagprocedure. Al 15.000 huishoudens vroegen steun aan binnen een dag, terwijl het systeem van het UWV moeite heeft met de druk.

Waarom luchtdichtheid en ventilatie dé eerste stap is in verduurzaming

23.04.2025

Bij de verduurzaming van woningen gaat de aandacht vaak direct naar isolatie, warmtepompen of aansluiting op een warmtenet. Logisch, want die maatregelen zijn zichtbaar en klinken technisch indrukwekkend.

Tijdelijk Noodfonds Energie weer geopend

22.04.2025

Ook dit jaar kunnen mensen met een lager inkomen en hoge energiekosten aanspraak maken op het Noodfonds Energie. Vanaf vandaag kunnen aanvragen worden ingediend.

Opkomst warmtepomp zorgt nog niet voor terugloop aansluitingen op gasnet

22.04.2025

“Hoewel steeds meer bezitters van zonnepanelen hun huis met een warmtepomp of airco verwarmen, zeggen maar heel weinig mensen de aansluiting op de stadsverwarming of het gasnet op”, concludeert een inventarisatie van RTL Z.

Duizend woningen in Amsterdam-Noord aangesloten op hybride WKO

22.04.2025

De warmte en koude van een deel van de woningen in de Amsterdamse wijk Elzenhagen-Zuid wordt sinds kort geleverd door een hybride warmte-koudeopslaginstallatie (WKO).

Verschil woningwaarde tussen groene en rode energielabels steeds groter

22.04.2025

Woningen met een goed energielabel leveren nog altijd meer op dan woningen met een slecht energielabel. Door stijgende woonprijzen en krapte op de woningmarkt is die meerwaarde iets afgenomen, maar nog steeds duidelijk aanwezig.

Inwoners van Soest realiseren hun eigen warmtenet met water uit de vijver

21.04.2025

Wie de warmtetransitie nou precies moet realiseren is nog wel eens onderwerp van gesprek. Er wordt vaak naar het Rijk en de gemeenten gekeken, maar in Soest namen de burgers het heft zelf in handen.

Energiebelasting omlaag met geld uit klimaatfonds

18.04.2025

Na ruim 24 uur onderhandelen over de voorjaarsnota heeft het kabinet afgelopen week aangekondigd dat de energierekening omlaag gaat. Dat gebeurt via een verlaging van de energiebelasting.

Europese verkoop warmtepompen zakt in 2024 met 21 procent

18.04.2025

De Europese verkoop van warmtepompen is in 2024 met 21 procent gedaald ten opzichte van vorig jaar. Volgens de Europese branchevereniging van warmtepompen (EHPA) zijn er 2,2 miljoen toestellen verkocht, in 2023 waren dat er nog 2,8 miljoen.

Horizontaal boren en ondiepe boringen: ontwikkelingen in de geothermie

17.04.2025

Bij het geothermie onderzoekscentrum in Rijswijk, het Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy (RCSG), wordt onderzoek gedaan naar de geothermie van de toekomst.

De nieuwe S-HR-ketel-E innovatie  zorgt voor een aangenaam lage energierekening

16.04.2025

We zijn in de verwarmingsbranche weinig creatief en zeker niet slim als het gaat om vermarkten van de opvolgers van de hr-ketels. Ik kan het bijna niet over mijn lippen krijgen maar ik bedoel dus de warmtepompen.

Veel huishoudens hebben moeite met kiezen nieuw energiecontract

15.04.2025

Volgens toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) is het voor veel huishoudens moeilijk om een weloverwogen keuze te maken voor een energiecontract.

Dalende gasprijzen door handelsoorlog

15.04.2025

De afgelopen maand zijn de gasprijzen met 40 procent gedaald ten opzichte van de piek in februari. Dit heeft alles te maken met de handelsoorlog van Amerikaanse president Trump.

Aantal huishoudens dat last heeft van vocht of schimmel gestegen

15.04.2025

Ruim 1 op de 5 huishoudens in Nederland heeft last van schimmel en vocht. Dit blijkt uit de meest recente uitkomsten van het Woononderzoek Nederland (WoON) uitgevoerd door het CBS.

Techniekenkaart wijst voorkeuren voor warmteoplossingen in historische binnensteden aan

15.04.2025

Voor het hele land zal vroeg of laat een warmteoplossing gevonden moeten worden om de energietransitie te laten slagen. Dat zal op de ene plek makkelijker gaan dan op de andere.

Minister Hermans: kom met een nationaal verhaal over groengas voor gebouwen

14.04.2025

Er moet snel duidelijkheid komen over de beschikbaarheid en kosten van klimaatneutrale gassen (groen gas en groene waterstof) voor de gebouwde omgeving. Onzekerheid over het wel of niet rekenen op klimaatneutraal gas werkt draagvlak voor andere technieken tegen en dat is schadelijk voor de warmtetransitie.

Living Lab: Hoe slimme energie-aansturing helpt bij de energietransitie

14.04.2025

Om van de energietransitie in Nederland een succes te maken zullen verschillende partijen en belanghebbenden moeten gaan samenwerken. In het energiesysteem van de toekomst heeft iedereen voldoende energie tot zijn beschikking zonder dat hier al te hoge kosten voor worden betaald.

Hybride warmtepompen besparen nog meer CO2 dan gedacht

11.04.2025

Nieuw onderzoek van de ministeries Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO), Klimaat en Groene Groei (KGG), de Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland (RVO), de installatiesector en fabrikanten toont aan dat hybride warmtepompen nog meer CO2-uitstoot besparen en zorgen voor een nog lagere energierekening dan eerder werd aangenomen.

‘Een warmtenet is altijd een middel en geen doel op zich’

10.04.2025

Wat zijn de mogelijkheden en kansen die gemeenten hebben om de woningbouw te verduurzamen? Hoe zitten warmte- en koudenetten precies in elkaar en welke kansen bieden deze? Het waren enkele onderwerpen die aan bod kwamen in het webinar van Gebruikersplatform Bodemenergie.

Consumentenbond opent meldpunt variabele energiecontracten

08.04.2025

De manier waarop energieleveranciers tussentijds tarieven wijzigen bij variabele contracten kan niet door de beugel, stelt de Consumentenbond. Bij een variabel energiecontract worden enkele keren per jaar de tarieven gewijzigd, omdat dat de afgelopen jaren niet eerlijk zou zijn verlopen opent de Consumentenbond een meldpunt.

12311»  van 122
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën