Hoe kunnen dynamische energiecontracten het gebruik van warmtepompen beïnvloeden?

11.07.2024 Sjoerd Rispens

Hoe kunnen dynamische energiecontracten het gebruik van warmtepompen beïnvloeden?
©Vereniging Warmtepompen

Wanneer een leverancier dynamische energieprijzen aanbiedt verandert de stroomprijs per uur en de gasprijs per dag. Dus als er veel wind waait of de zon veel schijnt, zijn de prijzen lager. Energieleverancier Zonneplan biedt sinds 2021 dergelijke contracten aan. Het bedrijf verkoopt geen warmtepompen, maar wil deze met een dynamisch contract en met een speciaal ontwikkelde app slim gaan aansturen.

“De warmtepomp is in trek bij mensen die al een dynamisch contract hebben”, zegt Frank Breukelman, PR-specialist bij Zonneplan. “Onze data laten zien dat klanten met een warmtepomp flexibel zijn in hun elektriciteitsbehoefte en hun gedrag daarop aanpassen. Dus een dynamisch contract voor de warmtepomp is interessant voor hen, want dat past precies in het plaatje.”

Breukelman is positief over de slagingskansen. “Er is al een warmtepomp in de markt die een dynamische modus heeft, genaamd de Nibe”, zegt Breukelman. "Dat toont aan dat er potentieel is voor dynamische contracten bij warmtepompen."

Zonneplan biedt klanten die al een dynamisch energiecontract hebben een app aan, waarin klanten het energieverbruik kunnen bekijken en ook wat dat kost. “Als je in de app ziet dat de prijzen ’s middags gunstig zijn, kun je instellen dat je op dat moment bijvoorbeeld de vaatwasser aanzet. Het idee achter dynamische contracten is ook dat je energie verbruikt zonder dat het net onnodig belast wordt.”

Zo moet het straks ook bij dynamische contracten voor warmtepompen gaan. Aan het einde van het jaar zal het bedrijf meer duidelijkheid hebben over de aanpassingen die nodig zijn voor de app.

Breukelman stipt wel meteen verschil aan. “De warmtepomp heeft met comfort te maken. Je kan hem ’s nachts wel aanzetten maar dan moet je wel de garantie hebben dat het ’s ochtends warm is. Bij een batterij of elektrische auto gaat het er mensen vooral om dat die is opgeladen en niet zozeer wanneer dat gebeurt. Er moet een software ontwikkeld worden die herkent welke warmtebehoefte een specifiek huis heeft.”

Prijzen
“We zijn momenteel druk bezig met de ontwikkeling van de benodigde software”, gaat Breukelman verder. “Die is er ook al voor thermostaten. Het is essentieel dat de aansturing zich vanaf het begin perfect aanpast aan de warmtevraag van een specifieke woning, want anders is de kans groot dat mensen er snel klaar mee zijn. Een andere voorwaarde om het dynamische contract succesvol te laten zijn voor warmtepompen is dat het huis in kwestie goed geïsoleerd moet zijn. Dat is bij een warmtepomp sowieso een vereiste.”

Hoe wordt de prijs van een dynamisch energiecontract bepaald? “Die wordt bepaald door marktprijzen”, legt Breukelman uit. “Elke dag is er om 12:00 een veiling. Dan komt het aanbod van energiebronnen, gas en kolencentrales en dat van wind- en zonneparken beschikbaar op een online platform. Energieleveranciers kopen die energie en stellen dat vervolgens beschikbaar aan hun klanten. Wij voegen zelf een inkoopvergoeding van 0,0165 euro aan de prijs toe.”

Hebben klanten wel een lagere rekening bij een dynamisch energiecontract? Er zijn nog altijd piekmomenten, waarbij je er niet aan zal ontkomen om ook tijdens die momenten de wasmachine aan te zetten. “Dat klopt”, geeft Breukelman toe. “Maar als ik naar de prijzen van vandaag kijk ligt piek op vanavond negen uur. Dan kost het 28 cent per kilowatt uur. Bij een vast contract ligt de prijs momenteel gemiddeld op 30 cent.”

“Tijdens het goedkoopste uur is de prijs -3 cent, dus dan krijg je geld terug”, gaat Breukelman verder. “In de praktijk zien we dat klanten niet heel snel hun apparaten gaan gebruiken tijdens de piekuren.”

Transitie
“Dynamische energiecontracten zijn absoluut een toevoeging aan de energie- en warmtetransitie”, zegt Breukelman. “Het is de ideale prikkel om energie te gebruiken die door duurzame bronnen is opgewekt.”

“Toen wij begonnen met de dynamische prijzen voorspelden we dat binnen vijf jaar elke grote leverancier dat ook zou gaan doen, omdat het na verloop van tijd niet meer anders kan”, zegt Breukelman. “We zijn nu drie jaar verder en Eneco doet het, Vattenfall en Vandebron ook. Zij zien ook in dat vaste prijzen niet meer houdbaar zijn. Het is concurrentie voor ons, maar ik vind het vooral fijn dat mensen hun energie steeds bewuster gaan gebruiken.”