Innovatieve ideeën van studenten tijdens de finale van de Young Energy Award

23.09.2024 Gijs de Koning

Innovatieve ideeën van studenten tijdens de finale van de Young Energy Award
©Recharge Earth

Zes studenten van verschillende Nederlandse hogescholen en universiteiten presenteerden hun innovatieve ideeën tijdens de finale van de Young Energy Award op Recharge Earth. Onder leiding van juryvoorzitter Eric Wiebes werd het belang van visie en doorzettingsvermogen bij het aanpakken van de energietransitie benadrukt. Uiteindelijk gingen Christian Porro van Avans Hogeschool en Florian B.J. Popkes van TU Delft naar huis met de prijs van 5.000 euro, beschikbaar gesteld door Eneco, om hun baanbrekende ideeën verder te ontwikkelen.

De studenten van de Hogeschool Rotterdam, Erasmus Universiteit, TU Delft, Avans Hogeschool, Radboud Universiteit en de Haagse Hogeschool behaalden de finaleronde en mochten hun ideeën presenteren aan de bezoekers van Recharge Earth. Een negenkoppige jury bepaalde uiteindelijk welke ideeën met de prijs naar huis gingen.

De juryvoorzitter van de Young Energy Award, Eric Wiebes, benadrukte tijdens de ceremonie het belang van doorzettingsvermogen en visie bij het oplossen van grote maatschappelijke problemen, zoals de energietransitie. "Blijf geloven in je idee," zei Wiebes. "Ook al is het idee misschien anders dan wat iedereen nu denkt. Iedereen hier draagt bij aan een stukje van de oplossing, en als we dat samen doen, gaan we dat oplossen."

Ook benadrukte Wiebes dat het erg belangrijk is om te luisteren naar de jonge generaties. "Opvallend is dat deze generatie een goede antenne heeft voor wat er zich nu afspeelt en de dingen waar we in de energietransitie mee worstelen. Maar dat is niet het enige. We zien ook dat de studenten goed doorhebben waar we de komende tien jaar mee gaan worstelen."

De studenten werden eerst beoordeeld op de kwaliteit van hun idee, lichtte Wiebes toe. Daarna werd er gekeken naar hoe relevant hun idee is voor de energietransitie. Als laatste werd er gekeken of ze hun idee goed en helder konden overbrengen. Op basis hiervan werd dit jaar de award uitgereikt in twee categorieën: hbo en universiteit. De uitreiking werd mede mogelijk gemaakt door Eneco, die een prijs van vijfduizend euro uitreikte aan de twee winnaars om hun ideeën verder te ontwikkelen.

CO2-uitstoot van boten in de Rotterdamse haven
Christian Porro van Avans Hogeschool won in de categorie voor hbo-studenten met zijn pitch over het terugdringen van de hoge uitstoot van CO2 in de Rotterdamse haven. Zijn idee was om de ligplaatsen te elektrificeren en containerschepen hierop aan te sluiten, zodat ze niet hun eigen stroom hoeven te produceren zolang ze in de haven liggen. De ligplaatsen kunnen worden voorzien van aansluitingen op het elektriciteitsnet, met als back-up batterijen, zodat zelfs als de stroom uitvalt, de boten nog kunnen worden voorzien van duurzame elektriciteit.

Porro was meteen enthousiast toen hij hoorde dat hij aan de slag mocht gaan met een plan om de CO2-uitstoot van schepen in de Rotterdamse haven te beperken. "Dit is een opdracht voor mij," zei hij tijdens zijn pitch, waarin hij uitlegde dat hij er tijdens zijn berekeningen achter kwam dat een containerschip zo'n 34 ton CO2 per dag uitstoot terwijl het in de haven ligt.

Waterstofproductie uit zeewater
Florian B.J. Popkes won de Young Energy Award in de categorie voor universitaire studenten met zijn innovatieve onderzoek naar het gebruik van zeewater in het elektrolyseproces voor waterstofproductie. In zijn winnende pitch legde hij uit: "Wat ik onderzocht en uiteenzette in mijn thesis, is het gebruik van zeewater bij elektrolyse." Dit kan volgens Popkes aanzienlijke voordelen bieden, zoals "het elimineren van concurrentie om hulpbronnen en mogelijk verlaagde kosten."

Het proces begint echter met een uitdaging, aangezien zeewater eerst gezuiverd moet worden voordat het in de elektrolysecellen gebruikt kan worden. Hier introduceerde Popkes het concept van forward osmosis-membranen: "Deze membranen laten water passeren tussen twee oplossingen met verschillende osmotische druk, terwijl ze de uitwisseling van ionen blokkeren."

Zijn onderzoek bracht echter ook beperkingen aan het licht, zoals "de fundamentele beperking met betrekking tot de haalbare waterinflux in het systeem," wat de efficiëntie van het proces beïnvloedt. Ondanks deze uitdagingen biedt Popkes belangrijke inzichten: "De herkenning van deze fundamentele beperkingen en manieren om ze te omzeilen, is een van de belangrijkste invloeden van mijn thesis."

Met zijn werk legt Popkes de basis voor toekomstige ontwikkelingen in duurzame waterstofproductie, waarbij hij voorstelt dat zijn technologie ingezet kan worden op grootschalige locaties, zoals offshore windparken.

Managing Director bij Eneco, Dick Velings, sloot af met aanmoedigende woorden voor alle studenten die meededen aan de Young Energy Leader Award. Velings: "Iedereen, blijf geloven in je idee. Als je een mooi idee hebt, geloof daarin. Ook al is het idee misschien anders dan wat iedereen nu denkt."