Maak de warmtetransitie simpel en succesvol

10.09.2024 Jeroen Prinsen business development manager bij HR energy

Maak de warmtetransitie simpel en succesvol

Als je de huidige temperatuur van het publieke sentiment rond warmtepompen en de verduurzaming van de gebouwde omgeving zou meten, kom je niet direct op een oververhit enthousiasme uit. De afgelopen maanden is hier al veel over gezegd, en dat ga ik niet herhalen. Wat ik wél wil belichten, is dat fabrikanten ondertussen hard werken om hun warmtepompen eenvoudiger te verkopen, te installeren én te onderhouden. En dat is broodnodig zodat de massa het kan omarmen.

Natuurlijk zullen er altijd technische snufjes blijven voor de liefhebbers, de zogenoemde ‘tweakers’. Maar als we de massa willen bereiken, moeten we de techniek juist vereenvoudigen. Compacte, stille installaties, zonder al te veel gedoe, zijn de sleutel tot succes.

Less is more
Mijn advies: houd het simpel. Laat overbodige onderdelen, zoals extra sensoren en ingewikkelde inregelopties, achterwege. Dit bespaart niet alleen kosten voor hardware en installatiematerialen, maar het vermindert ook fouten tijdens de installatie en zorgt voor een voorspelbare installatietijd. Alle noodzakelijke elementen – kleppen, mixers, expansievaten, en zelfs vul- en spoelunits – kunnen in een compacte, eventueel deelbare behuizing, zodat het tilgewicht lager wordt.

Een goed voorbeeld hiervan is de buitensensor: die is tegenwoordig overbodig. Het weer wordt toch al gemeten door lokale weerstations, en met een eenvoudige gateway kan je via de cloud alles regelen. De bewoner kan via de thermostaat en een app de temperatuur monitoren, de installateur heeft toegang tot een monitoringplatform, en de fabrikant kan op afstand support leveren en updates uitvoeren. Zo creëer je eenvoudig een comfortabel binnenklimaat tegen lagere kosten.

Plug & Play wordt de norm
Met goed advies en een degelijke werkvoorbereiding kunnen we hoogwaardige installaties aanbieden die doen wat ze moeten doen: duurzame warmte en comfort leveren tegen voorspelbare kosten. Plug & Play-installaties zijn niet langer toekomstmuziek; ze zijn al werkelijkheid. En gelukkig zie ik steeds meer partijen op de markt die dit begrijpen.

Ik ben op alle fronten optimistisch. Als de politiek ook nog haar steentje bijdraagt door duidelijke en voorspelbare randvoorwaarden met een lange termijnvisie te scheppen, komt het meer dan goed met de warmtetransitie. Het is een kwestie van slimmer en eenvoudiger werken. De techniek is er, nu nog de overtuiging dat eenvoud écht de sleutel is.