Waarom zijn er op Vlieland meer warmtepompen dan op Terschelling?

02.01.2025

In het Nationaal Warmtepomp Trendrapport was een opvallend verschil te zien: de warmtepompgraad is op Vlieland een stuk hoger dan op Terschelling. Hoe is dit verschil te verklaren? Op Vlieland wordt 10,7 procent van de woningen verwarmd met een all-electric warmtepomp en 0 procent met hybride warmtepompen.

Brabants provinciaal warmtebedrijf moet blauwdruk voor transitie worden

30.12.2024

De provincie Noord-Brabant wil samen met Energie Beheer Nederland (EBN) en netbeheerder Enexis Groep een provinciaal warmtebedrijf realiseren. De drie gaan in 2025 een letter of intent ondertekenen, maar hebben het afgelopen jaar niet stilgezeten.

Warmtepompeigenaren hebben moeite met het vinden van onderhoudsmonteurs

24.12.2024

Veel eigenaren van warmtepompen hebben problemen met het onderhoud van hun warmtepomp. Bedrijven hebben geen ruimte voor het onderhoud of hebben de kennis voor een specifiek type niet in huis.

GBS versus EMS: de integratie tussen GBS en EMS warmtespecifiek

24.12.2024

Sommigen menen dat een GBS (gebouwbeheersingssysteem) hetzelfde is als een EMS (energiemanagementsysteem). Dat is zeker niet het geval, maar het zou wel aantrekkelijk zijn als er een coherente samenwerking tussen beiden zou zijn.

Verduurzaming warmte vaak lastig door netcongestie, maar nooit onmogelijk

23.12.2024

Om te verduurzamen stappen veel bedrijven over op verwarmen op basis van elektriciteit in plaats van gas. Dit verhoogt de energievraag van het gebouw en zorgt er vaak voor dat er meer druk komt te staan op het elektriciteitsnet.

‘Het succes van een grootschalig warmtepompproject is dat je vanaf het begin samen aan tafel zit’

23.12.2024

Het doel om Organon, een farmaceutisch bedrijf dat zich richt op de gezondheid van vrouwen, volledig van het gas af te gaan wordt gefaciliteerd door fabrikant Trane.

Non-Contact drive kan voor grootschalige energiebesparing zorgen

20.12.2024

Binnen de industrie ligt een groot potentieel op het gebied van energiebesparing. Het innovatiebedrijf Zytec, uit Nieuwegein, wil dit potentieel benutten. Hiervoor heeft het bedrijf de Non-Contact drive ontwikkeld  Via dit principe, wat er heel bijzonder uit ziet, wil het bedrijf de wereld veroveren.

Verkoop warmtepompen stijgt in laatste maanden van het jaar

19.12.2024

Het aantal verkochte warmtepompen is in de afgelopen maanden gestegen. Dat blijkt uit cijfers van Vereniging Warmtepompen. In oktober nam de verkoop met 5 procent toe en november kende een stijging van 30 procent ten opzichte van dezelfde maanden in 2023.

Nobian sluit eerste bindende maatwerkafspraak en zet in op industriële warmtepomp

19.12.2024

Zout- en chemiebedrijf Nobian zet in op verdere elektrificatie van het productieproces met industriële warmtepompen, meer energie-efficiëntie door middel van het beter benutten van reststromen en energiebesparing.

19.12.2024

Met ruim 2.700 actieve partners wil het bedrijf Solvari Nederlandse en Belgische consumenten wegwijs maken in het verduurzamen. Wie een klus uit wil laten voeren kan via het bedrijf op zoek naar een geschikte installateur of monteur.

Nog grotere potentie voor geothermie door technologische ontwikkelingen

18.12.2024

Volgens het Internationaal Energieagentschap bevindt de industrie voor geothermie zich op een cruciaal moment. Nieuwe technieken laten een nog grotere potentie zien voor geothermie op wereldwijde schaal.

Grootschalig en toch individueel

17.12.2024

De verkoop van warmtepompen is ingezakt, zo blijkt uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 van Dutch New Energy Research en Warmte365, en dat is een teken aan de wand: de verduurzaming van particuliere woningen verloopt langzamer dan gehoopt.

IEA: ‘Recycling kan groeiende kritieke mineraalvraag met 25 tot 40 procent beperken’

17.12.2024

Zonder het recyclen van koper, lithium, nikkel en kobalt wordt de mijnbouwopgave groter, neemt het aantal te reduceren emissies toe en neemt de afhankelijkheid van bepaalde landen toe.

Wat is de directe invloed van instabiel energiebeleid op langetermijninvesteringen?

16.12.2024

Het huidige Nederlandse langetermijnbeleid richt zich sterk op het koolstofvrij maken van energie. Maar aankondigingen van de overheid, die vooral op de korte tot middellange termijn waren gericht, hebben voor verwarring en impulsiviteit op de markt geleid.

‘Als de WCW van kracht is moeten we in de startblokken staan’

13.12.2024

Duidelijkheid rond de Wet Collectieve Warmte (WCW) en een betaalbare transitie voor burgers. Dat werd nog maar eens benadrukt tijdens de Dag van de Warmtetransitie in Utrecht, die georganiseerd werd door Energie Beheer Nederland (EBN).

PBL: ‘RES-regio’s moeten een antwoord vinden op wat een rechtvaardige kostenverdeling is’

12.12.2024

In de Monitor RES 2024 concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) dat de pijplijn met nieuwe zon- en windprojecten én de voortgang van warmtenetten aan het opdrogen is.

KnopOm haalt in eerste jaar 10 miljoen euro aan subsidies binnen

12.12.2024

De sociale onderneming KnopOm heeft 10 miljoen euro aan subsidies binnengehaald voor een structurele aanpak van energiearmoede in Nederland. Het bedrijf werd in november 2023 opgericht.

Nationaal burgerberaad gaat zich over Nederlandse klimaatopgave buigen

11.12.2024

Op lokaal en regionaal niveau zijn er al verschillende burgerberaden georganiseerd, maar nu gaat dat ook landelijk gebeuren. In het nationaal burgerberaad zullen 175 Nederlanders met elkaar en met experts in gesprek gaan over Nederlands klimaatbeleid.

Wgiw en Energiewet nu ook door Eerste Kamer

10.12.2024

De Wet gemeentelijke instrumenten warmtetransitie (Wgiw) en de Energiewet waren al aangenomen door de Tweede Kamer, maar zijn nu ook door de Eerste Kamer gekomen.

Warmteopslag, dynamische energiecontracten en ZLT-warmtenetten: welke trends zien experts?

10.12.2024

Het afgelopen jaar is er veel gebeurd in de markt voor warmtepompen, ook in de breedte, zo schetst Warmte365 in het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25. Zo zitten ZLT-warmtenetten in de lift, komen er dynamische energiecontracten specifiek voor warmtepompen en speelt er veel rondom warmteopslag.

Een hybride warmtepomp is niet altijd gebaat bij een hoge bèta-factor

10.12.2024

Als verwarmingsexpert bij Techniek Nederland wil ik graag op de hoogte blijven van de nieuwste inzichten binnen mijn vakgebied. Dat betekent dus ook dat ik exact wil weten wat er komt kijken bij de plaatsing van een hybride warmtepomp.

12311»  van 117
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën