Vereniging voor Duurzame Warmte pleit voor gelijkwaardiger subsidieregime

14.11.2024

De Vereniging voor Duurzame Warmte (VDW) wil dat er een vast subsidiebedrag per warmtepomp komt. Dat zegt de vereniging in een reactie op de aanpassingen van de ISDE-subsidie.

Nederlandse warmtepompmarkt heeft moeite om de aantallen van twee jaar geleden te evenaren

14.11.2024

De warmtepompmarkt is zwaar getroffen door competitieve gasprijzen en veranderingen in energiebeleid, dat concludeert Dutch New Energy Research in het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25.

Kabinet beperkt overheidsfocus tot Nationaal Isolatieprogramma en warmtenetten

14.11.2024

Het verschil tussen het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 en de vorige editie kan haast niet groter. Na twee jaar forse vraaggroei en een hybride warmtepompnorm vanaf 2026 leek de warmtepompsector op weg naar een flinke schaalsprong.

Huidig kabinetsbeleid sluit nog niet aan op de doelstellingen én niet op de mogelijkheden

13.11.2024

Waar het kabinet vast wil houden aan de belangrijkste – en wettelijke – klimaatdoelstelling van 55 procent broeikasgasemissiereductie in 2030, schrapt het klimaatmaatregelen.

Terugvallende warmtepompvraag stelt kabinet voor nieuwe dillema’s

13.11.2024

Na recordjaar 2023 waarin 154.000 warmtepompen werden verkocht, zakt de verkoop in 2024 naar verwachting in naar 103.000, dat blijkt uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 24/25 van Dutch New Energy Research en Warmte365.

Warmtepompsubsidies definitief omlaag vanaf 1 januari

12.11.2024

De subsidiehoogte van de bijdrage aan warmtepompen vanuit de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH) 2025, Subsidieregeling Verduurzaming voor Verenigingen van Eigenaars (SVVE) en Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) wordt definitief verlaagd.

‘Netbewuste inpassing individuele warmtepompen verdient meer aandacht’

12.11.2024

In de warmtetransitie ligt de focus meer op collectieve systemen dan op individuele warmtepompen, schrijft Merosch. Een belangrijk argument daarvoor is dat het gebruik van individuele warmtepompen zou zorgen voor meer netcongestie, maar Merosch concludeert in een nieuw onderzoek dat dat niet altijd het geval is.

Terwijl de grote leiders schitteren in afwezigheid, gaat COP29 over het grote geld

12.11.2024

In Bakoe, de hoofdstad van Azerbaijan, is de Conference of the Parties 29 (COP29) gisteren van start gegaan in. Wereldleiders en hun delegaties zullen tot en met 22 november onderhandelen over uiteenlopende thema’s die bij moeten dragen aan klimaatneutrale wereld.

Grootschalig warmtenet in Oostland biedt kansen voor de omliggende gemeenten

11.11.2024

Het is een ambitieus project, maar bij succes kan er een grote slag worden geslagen in de warmtetransitie. De glastuinbouw uit het Oostland moet de komende jaren op een grootschalig warmtenet aangesloten worden.

Gasprijs kabbelt omhoog, LNG-capaciteit blijft doorslaggevend op lange termijn

08.11.2024

De TTF-gasprijs zit al sinds eind februari in een opwaartse spiraal. Door het uitblijven van een Israëlische aanval op de Iraanse energie-infrastructuur daalde de gasprijs eind oktober flink en ook de relatief milde temperaturen gaven weinig druk op de gasvoorraden, stelt Hans van Cleef, hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken, in de nieuwste Marktupdate Olie & Gas.

Vooruitgang energie-efficiëntie stagneert, terwijl deze moet versnellen

07.11.2024

Een efficiënter energiegebruik verlaagt de CO2-uitstoot direct en verkleint de energietransitieopgave, maar de wereldwijde primaire energie-intensiteit – een maatstaf voor efficiëntie – zal in 2024 met slechts 1 procent verbeteren.

Subsidie voor groot regionaal warmtenet Twente ingetrokken

06.11.2024

De overheid gaat de eerder toegewezen subsidie van 17 miljoen euro voor het regionale warmtenet in Twente, wat 100.000 huishoudens van warmte kan voorzien, intrekken.

Innovaties moeten stagnerende isolatiemarkt door vleermuisproblematiek redden

06.11.2024

Sinds het isolatiebedrijf IsoSun in april van 2023 voor de rechter werd gesleept voor niet grondig genoeg onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen bij hun isolatiewerkzaamheden en de Raad van State heeft besloten dat dit voortaan wel grondig gedaan moet worden, is de markt voor spouwmuurisolatie flink afgenomen.

Isoleren met biodivers groen dak

05.11.2024

Woningen die in de jaren '60 en '70 zijn gebouwd hebben daken die ondertussen waarschijnlijk aan vervanging toe zijn. Een heel nieuw pannendak lijkt de meest voor de hand liggende optie, maar er zijn ook alternatieven die de functionaliteit van het dak verder kunnen uitbreiden.

Kwetsbare huishoudens de dupe van energiebeleid Schoof-1

05.11.2024

Het huidige kabinet zegt in het regeerakkoord te willen verkennen hoe de energierekening voor kwetsbare huishoudens betaalbaar kan blijven. Om dat kracht bij te zetten wordt er ingezet op het Warmtefonds, voortzetting van verschillende verduurzamingssubsidies en het uitfaseren van de energielabels E, F en G voor huurwoningen.

‘Liever bewust onbekwaam dan deze koeltevraag onbewust laten liggen’

04.11.2024

Gemeenten hebben volgens Jasper Schilling, adviseur bij CE Delft, niet genoeg aandacht voor het feit dat veel woningen niet tegen hitte bestand zijn. Samen met Esther Snepvanger en Edwin van der Strate van advies- en ingenieursbureau TAUW heeft hij een handreiking met maatregelen opgesteld voor gemeentelijke warmteprogramma's, om ervoor te zorgen dat de koeltevraag in de programma’s wordt opgenomen.

Stoomwarmtepomp laat industrie elektrificeren zonder grote netaansluiting

01.11.2024

Grotere netcapaciteit en hogere temperaturen zijn vaak nodig om een warmtepomp toe te kunnen passen in de industrie. Het Scandinavische energiebedrijf Aneo ontwikkelde daarom een industriële warmtepomp die restwarmte omzet in stoom met een temperatuur tot 150 graden Celsius.

Wereldwijde warmtepompmarkt stijgt minder snel dan andere duurzame  technologieën

31.10.2024

De wereldwijde investeringen in duurzame technologieën is het afgelopen jaar met 50 procent gestegen. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Energy Technology Perspectives van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Onder meer zonwering en actieve koeling moet hitteprobleem in woningen oplossen

30.10.2024

Het klimaat verandert en de zomers in Nederland worden steeds warmer. Het is van groot belang dat woningen in de zomermaanden zo koel mogelijk blijven, maar daar zijn veel huizen nu niet op berekend.

Hoge energieprijzen tijdens energiecrisis waren eerlijk berekend volgens ACM

29.10.2024

Tijdens de energiecrisis zijn groothandelsprijzen voor energie op een juiste manier doorberekend aan de consument, concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Lagetemperatuurwarmte uit uniek systeem van bodemlussen zorgt voor gasloze verwarming in Wierdense appartementen

29.10.2024

Om alle woningen in Nederland uiteindelijk van het gas af te krijgen, zullen er de komende jaren grote stappen moeten worden gezet in innovatie en techniek. Een van die technieken is het bodemnet, waarbij warmte uit de wordt gebruikt om huishoudens te voorzien van warmte.

12311»  van 114
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën