Waarom blijft vloerisolatie ondergewaardeerd in het energielabel?

22.01.2025

Tijdens het commissiedebat Klimaatakkoord Gebouwde Omgeving op 3 oktober 2024 stelde Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) een prangende vraag: waarom wordt vloerisolatie zo ondergewaardeerd in het energielabel, ondanks de bewezen voordelen voor zowel energie-efficiëntie als gezondheid? Minister Mona Keijzer kon deze vraag niet direct beantwoorden en beloofde een toelichting in een brief aan de Tweede Kamer.

‘We moeten nu gaan inzetten op de hybride route in de transitie’

21.01.2025

Tijdens het congres Hybride Verwarmd, in Tivoli in Utrecht, kwamen zo’n 130 mensen uit de branche samen om ideeën uit te wisselen en key note sprekers aan te horen.

Verduurzaming van lage temperatuur warmtebehoefte kent groot CO2-besparingspotentieel

20.01.2025

De Meerjarige Missiegedreven InnovatieProgramma’s (MMIP) zijn door de overheid geschreven als onderdeel van het Klimaatakkoord. De zevende van de in totaal dertien MMIP’s heeft als doel om de broeikasgasemissies van de industrie in 2030 te verminderen met 19,4 megaton.

Voordat we kijken waar we naartoe gaan, blikken we terug op waar we ooit begonnen

17.01.2025

Het Klaar voor Later congres staat in het teken van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Een breed scala aan onderwerpen kwam voorbij, van biobased isoleren tot flexibel energieverbruik en van klimaatadaptatie tot klimaatscenario’s.

Stagnatie in warmtenetaansluitingen bedreigt de energietransitie

16.01.2025

De ontwikkeling van warmtenetaansluitingen stagneert sterk. Er worden jaarlijks 15.000 aansluitingen gerealiseerd, maar om de gestelde doelstellingen te halen dit moeten er vanaf 2030 80.

Witte rook voor Nederland Gasland

15.01.2025

Hallo vakzusters en broeders! Aan mij de eer om een nieuwe column te schrijven. Ik doe dit op 1 januari 2025 en wens jullie een gezond nieuw jaar. En dan zeg ik altijd: en de rest komt vanzelf.

Vernieuwde warmtepompinstallaties bij cursussen moeten monteurs beter voorbereiden op praktijk

14.01.2025

Om monteurs nog beter op te kunnen leiden, heeft opleidingsinstituut ROVC een hernieuwd warmtepomppracticum geïntroduceerd. Met echte warmtepompinstallaties leren nieuwe en ervaren monteurs om warmtepompen te installeren, in te regelen, storingen op te lossen en onderhoud te plegen.

Minister Hermans ontvangt Warmtebod tijdens energieontbijt

14.01.2025

De Warmtealliantie, bestaande uit meer dan honderd gemeenten, marktpartijen, koepelorganisaties en warmtegemeenschappen, heeft het Warmtebod overhandigd aan Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei.

Teun Bokhoven zwaait af als voorzitter van TKI Urban Energy

13.01.2025

Teun Bokhoven is niet langer de voorzitter van TKI Urban Energy. Zijn taken zijn per 1 januari overgenomen door Olof van der Gaag, die tevens voorzitter is van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE).

Betere communicatie nodig om energie-infrastructuur succesvol aan te leggen

13.01.2025

De aanleg van warmtenetten speelt een belangrijke rol in de Nederlandse energietransitie, maar een succesvolle uitrol vereist nauwe samenwerking en duidelijke communicatie tussen bedrijven, netbeheerders, elektriciteitsproducenten en regionale overheden.

Individuele warmtepomp blijkt voordeliger dan buurtwarmtepomp

10.01.2025

Door aanleg- en onderhoudskosten, het regelen van warm tapwater en lagere subsidie is een buurtwarmtepomp financieel minder voordelig dan een individuele warmtepomp.

Waterstofverbruik is in pilot Lochem niet significant anders dan bij aardgas

09.01.2025

Begin december 2022 startte in Lochem een pilot waarbij twaalf woningen in de wijk Berkeloord overgingen op waterstof. Er werd drie tot vijf jaar voor de proef uitgetrokken.

Warmtepompen dragen voor een kwart bij aan groei hernieuwbare energie

08.01.2025

De productie van hernieuwbare energie is in 2024 met 11 procent gestegen, blijkt uit cijfers van Energieopwek. De grote motoren achter deze groei zijn zonne- en windenergie, maar ook de warmtepomp zit in de lift en heeft een flink aandeel gehad in de groei.

Bedrijven krijgen meer geld voor energiezuinige maatregelen

07.01.2025

Ondernemers krijgen meer ruimte om belastingvoordeel te investeren in energiezuinige technieken. De regering trekt daar dit jaar 431 miljoen euro voor uit, dat is een verhoging van 172 miljoen in vergelijking met 2024.

Lokale actie nodig om de warmtetransitie uit het slop te trekken

07.01.2025

Green Energy Day is de dag waarop alle duurzame energie die in Nederland wordt geproduceerd “op” is. Het doel is om die dag in 2050 op 31 december te laten vallen.

Prijzen stijgen na definitief stopzetten van Russische gas

06.01.2025

Sinds het Russische bedrijf Gazprom de gaskraan heeft dichtgedraaid, zijn de prijzen flink gestegen. De grote prijspieken van de voorgaande jaren zijn nog niet bereikt.

Een warmtepomp zonder buitenunit, het is mogelijk met PVT

06.01.2025

In de zoektocht naar duurzame oplossingen voor de energietransitie, is de combinatie van elektriciteit en warmte op daken een veelbelovende innovatie. De technologie van fotovoltaïsche thermie (PVT) biedt een efficiënte manier om zowel zonne-energie als thermische energie te genereren, en kan zo bijdragen aan het verduurzamen van onze woningen.

Europese landen kunnen energiebelasting veel gerichter inzetten voor de warmtetransitie

03.01.2025

Een van de belangrijkste stimuli voor de aanschaf van een warmtepomp is de prijsverhouding tussen elektriciteit en aardgas. Toch sturen Europese landen hier bijzonder weinig mee, dat blijkt uit het onderzoek Heat pumps versus boilers: taxes and running costs van de European Heat Pump Association (EHPA).

Waarom zijn er op Vlieland meer warmtepompen dan op Terschelling?

02.01.2025

In het Nationaal Warmtepomp Trendrapport was een opvallend verschil te zien: de warmtepompgraad is op Vlieland een stuk hoger dan op Terschelling. Hoe is dit verschil te verklaren? Op Vlieland wordt 10,7 procent van de woningen verwarmd met een all-electric warmtepomp en 0 procent met hybride warmtepompen.

Brabants provinciaal warmtebedrijf moet blauwdruk voor transitie worden

30.12.2024

De provincie Noord-Brabant wil samen met Energie Beheer Nederland (EBN) en netbeheerder Enexis Groep een provinciaal warmtebedrijf realiseren. De drie gaan in 2025 een letter of intent ondertekenen, maar hebben het afgelopen jaar niet stilgezeten.

Warmtepompeigenaren hebben moeite met het vinden van onderhoudsmonteurs

24.12.2024

Veel eigenaren van warmtepompen hebben problemen met het onderhoud van hun warmtepomp. Bedrijven hebben geen ruimte voor het onderhoud of hebben de kennis voor een specifiek type niet in huis.

12311»  van 117
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën