Wereldwijde warmtepompmarkt stijgt minder snel dan andere duurzame  technologieën

31.10.2024

De wereldwijde investeringen in duurzame technologieën is het afgelopen jaar met 50 procent gestegen. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Energy Technology Perspectives van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Onder meer zonwering en actieve koeling moet hitteprobleem in woningen oplossen

30.10.2024

Het klimaat verandert en de zomers in Nederland worden steeds warmer. Het is van groot belang dat woningen in de zomermaanden zo koel mogelijk blijven, maar daar zijn veel huizen nu niet op berekend.

Hoge energieprijzen tijdens energiecrisis waren eerlijk berekend volgens ACM

29.10.2024

Tijdens de energiecrisis zijn groothandelsprijzen voor energie op een juiste manier doorberekend aan de consument, concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Lagetemperatuurwarmte uit uniek systeem van bodemlussen zorgt voor gasloze verwarming in Wierdense appartementen

29.10.2024

Om alle woningen in Nederland uiteindelijk van het gas af te krijgen, zullen er de komende jaren grote stappen moeten worden gezet in innovatie en techniek. Een van die technieken is het bodemnet, waarbij warmte uit de wordt gebruikt om huishoudens te voorzien van warmte.

Netcongestie, a blessing in disguise

29.10.2024

Netcongestie legt de grenzen van onze ongeremde groei naar elektriciteitsbehoefte pijnlijk bloot. Tegelijkertijd is het een enorme prikkel en kans om energie, ruimte en geld te besparen.

Veel bedrijven die woningen verduurzamen vrezen verlies van personeel

28.10.2024

Driekwart van bedrijven die warmtepompen installeren en warmtenetten aanleggen zijn bang om personeel kwijt te raken. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE), Vereniging Warmtepompen, Holland Solar, Venin en Stichting Warmtenetwerk.

Slimme energiehubs: Ecofactorij toont hoe bedrijven zelf de regie in handen nemen

28.10.2024

Het aantal energiehubs in Nederland blijft groeien. Het bedrijventerrein de Ecofactorij is als energiehub een van de duurzaamste bedrijventerreinen in Nederland.

‘Het uiterlijk van warmtepompen zal steeds meer richting een lifestyle design gaan’

25.10.2024

Nu de warmtepomp zich als product verder ontwikkeld heeft, beginnen sommige merken zich te onderscheiden door middel van het design van het apparaat. Hoe belangrijk is het uiterlijk van technieken zoals warmtepompen? Daarover vertelt Wouter Eggink, die bij de Universiteit Twente onder andere onderzoek doet naar de relatie tussen, design, mens en techniek.

Hermans presenteert klimaat- en energiebeleid

24.10.2024

De komende jaren wordt er door het kabinet vooral ingezet op energieonafhankelijkheid en het aanpakken van het volle stroomnet. Dat meldt minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei in de nieuwe energienota die laat zien dat Nederland voor grote uitdagingen staat in de energietransitie.

Schrappen van onder andere hybride warmtepompnorm brengt klimaatdoelstelling uit zicht

24.10.2024

Het schrappen van beleidsmaatregelen zoals de hybride warmtepompnorm en tegenslagen in de uitvoering maken het “heel erg onwaarschijnlijk” geworden dat Nederland het wettelijke klimaatdoel van 55 procent emissiereductie, ten opzichte van 1990, in 2030 haalt, dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de vandaag verschenen Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2024.

Duitsland investeert 19 miljard in waterstofnetwerk

23.10.2024

In Duitsland is het voorstel voor een nieuw aan te leggen waterstofnetwerk goedgekeurd. Het netwerk zal ruim 9000 kilometer aan leidingen bevatten en zal naar verwachting in 2032 klaar zijn voor gebruik.

Partijen willen als PEDFRIEND bewoners van Amsterdam-Noord van energie voorzien

23.10.2024

Het terrein van het Friendship Sports Centre in Amsterdam, waar gehandicapte kinderen sporten, moet in de toekomst gaan functioneren als een Positive Energy District (PED), waar omwonenden hun energie vandaan halen.

Minder zorgen om energierekening bij mensen met goed geïsoleerde woning

22.10.2024

Bijna een op de zes Nederlanders die in een huurwoning woont maakt zich regelmatig zorgen over de energierekening. Vorig jaar was dat nog een op de vier. Mensen die aangeven dat zij wonen in een woning met verbeterde isolatie maken zich ook minder zorgen om energiekosten dan mensen waarbij dat niet het geval is.

Een ferme tik op de kaak

22.10.2024

Het is een vreemd jaar in de duurzame energiesector. De van zonnepaneelmarkt is ingestort en ook de  warmtepompverkopen blijven zwaar achter. Bij zonne-energie wordt er volop gewezen naar de onbetrouwbare overheid, maar dat is slechts de helft van de waarheid.

Duidelijkheid in warmtetransitie is de kernboodschap tijdens Nationaal Warmte Congres

22.10.2024

Tijdens de zeventiende editie van het Nationaal Warmte Congres passeerden interviews en key note sessies met experts uit de warmtetransitie de revue. Ook werden de prijzen voor het meest innovatieve warmtenet en Warmtetransitiemaker uitgereikt.

Berenschot:

21.10.2024

Berenschot heeft na uitvraag van Netbeheer Nederland onderzoek gedaan naar de nettarieven en concludeert dat herstructurering van het nettarief een deel van de oplossing rondom netcongestie op het laagspanningsnet kan vormen.

Houtsnippers en schimmel vormen biobased isolatiemateriaal

21.10.2024

Door resten van gras, riet en houtsnippers aan elkaar te verbinden met een schimmel vormt zich een biobased bouw- en isolatiemateriaal. Startup FC-i (First Circular Insulation) maakt deze isolatieplaten met reststromen afkomstig van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten.

Nederlandse gasvoorraad klaar voor de winter

18.10.2024

De Nederlandse gasvoorraad voldoet al aan de minimale vulgraad van 90 procent en omdat de prijs van een TTF-maandcontract momenteel hoger ligt dan de prijs van een jaarcontract, is het verder vullen van de gasvoorraden “niet meer interessant”, ziet Hans van Cleef, hoofd Energy Research & Strategy bij Publieke Zaken, in de nieuwste Marktupdate Olie & Gas.

Aardgasvrije renovaties leveren meer voordelen dan andere renovaties

17.10.2024

TNO onderzocht of verschillende soorten renovaties ook verschillende resultaten opleveren voor het welzijn en de financiën van huishoudens. Het onderzoek laat zien dat aardgasvrije renovaties, meer dan reguliere renovaties, een lagere energierekening en meer comfort in de woning opleveren.

Energiezekerheid onder druk ten tijde van energietransitie

17.10.2024

“Energiezekerheid is tegenwoordig meer dan alleen het veiligstellen van olie en gas, hoewel dit nog steeds belangrijk blijft voor de wereldeconomie”, stelt Fatih Birol, directeur van het Internationaal Energieagentschap (IEA), in de World Energy Outlook 2024.

Toch geen biomassacentrale bij Diemen

16.10.2024

Vattenfall kondigde in 2018 aan een biomassacentrale bij Diemen te bouwen, maar nu wordt de vergunningaanvraag toch ingetrokken, meldt AT5. Wel gaat Vattenfall samen met de omliggende gemeentes kijken naar de mogelijkheden voor het ontwikkelen van duurzame warmtebronnen.

12311»  van 113
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën