Partijen gaan onderzoeken of geothermie een optie is in Almere

07.10.2024 Sjoerd Rispens

Partijen gaan onderzoeken of geothermie een optie is in Almere

Vattenfall gaat in samenwerking met de gemeente en afvalbeheerder HVC onderzoeken of geothermie mogelijk is in Almere. De partijen hebben hier een samenwerkingsovereenkomst (SOK) voor gesloten.

Eerder onderzoek heeft aangetoond dat het beschikbare warmtevermogen te laag is om betaalbare warmte te kunnen produceren. Om dit op te kunnen lossen, verkennen de partners gezamenlijk binnen deze SOK hoe het mogelijk is om met technische innovaties en een andere aanpak aardwarmte voor Almere betaalbaar te ontwikkelen.

In de samenwerkingsovereenkomst liggen de onderlinge afspraken vast tot het moment dat er daadwerkelijk geboord gaat worden voor de exploitatie van aardwarmte.

Wethouder Alexander Sprong van Almere geeft aan: “Aardwarmte is een van de mogelijke opties als we kijken naar alternatieven voor het verduurzamen van de in Almere gelegen warmtenetten. Naast de woningbouwopgave van 60.000 woningen moeten vóór 2050 ook de bestaande wijken van het aardgas af en zullen warmtenetten op een andere manier gevoed worden door duurzame warmtebronnen.”