Procesgeïntegreerde warmtepompen worden toegevoegd aan SDE++

03.06.2024 Gijs de Koning

Procesgeïntegreerde warmtepompen worden toegevoegd aan SDE++

In een brief aan de Tweede Kamer Stelt demissioniar minister voor Klimaat en Energie Rob Jetten, dat hij van plan is om procesgeintegreerde warmtepompen samen met thermische opslag doormiddel van hogetemperatuurwarmte toe te voegen aan de SDE++.

Procesgeïntegreerde warmtepompen worden toegevoegd aan de SDE. Deze warmtepompen worden in de industrie ingezet om meer warmte op te wekken bij de processen waarbij al warmte, in enige vorm, vrij komt.  Het is echter lastig om bij procesgeïntegreerde warmtepompen te bepalen of deze voldoende bijdragen aan het reduceren van de noodzaak voor fossiele brandstoffen. Daarom stelt Jetten dat deze alleen worden toegevoegd als er een goede controle methodiek toegepast kan worden.

De tweede categorie gaat om opslag methodes boven de 100 graden Celsius. Een opslag medium zoals gesmolten zout, zand, steen en staalslakken kan in aanmerking voor de subsidie. De thermische opslag kan het aantal uren warmtelevering verhogen zonder dat hiervoor meer CO2 of elektra verbruikt hoeft te worden en kan dus de impact van de elektrificering op het net verlagen.