Meeste verduurzamingssubsidie gaat naar de noordelijke provincies

03.02.2025

De meeste Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing (ISDE), om woningen te verduurzamen, is vorig jaar naar Veendam gegaan. Mensen uit de noordelijke provincies maken over het algemeen veel gebruik, blijkt uit onderzoek van Slimster.

EMS-vergelijkingssite maakt aanbod overzichtelijker

03.02.2025

Energiemanagementsystemen (EMS'en) bieden bedrijven de nodige voordelen maar door het grote aanbod kan de juiste keuze lastig zijn. Ook consumenten lopen hier tegen aan.

Rijk moet private warmtebedrijven overnemen om transitie te versnellen

31.01.2025

De overheid heeft als doel opgesteld om het aantal warmteaansluitingen flink uit te breiden om de klimaatambities te realiseren. Om dit doel te halen adviseert Frans Rooijers, senior researcher bij CE Delft, in een adviesrapport aan het ministerie van Klimaat en Groene Groei dat de private warmtebedrijven in handen moeten komen van de overheid.

Amsterdam wijzigt koers: stad gaat vol inzetten op warmtepompen

30.01.2025

De doelstelling om Amsterdam in 2040 volledig aardgasvrij te maken gaat, zoals de zaken er nu voorstaan, niet lukken. Daarom heeft wethouder Zita Pels besloten om alle aandacht op warmtepompen te vestigen.

Verouderde modellen gebruikt bij meten impact weer op energie

30.01.2025

Het weer, en de variabiliteit daarin, zijn belangrijke factoren die grote invloed hebben op de energiesector. Er is veel wetenschappelijke kennis over het weer en over klimaatverandering, maar dit is soms moeilijk te combineren met de alledaagse praktijk.

Nederlands berglandschap

29.01.2025

Aan superlatieven en relativeringen geen gebrek deze dagen. U weet wel waarom… toch voeg ik er nog wat aan toe bij het duiden van de warmtepompenmarkt van het afgelopen jaar.

Aandacht voor het uiterlijk van warmtebuffers betrekt bewoners bij warmtetransitie

28.01.2025

Steeds vaker wordt bij een warmtenet ook een warmtebuffer geplaatst. Doordat energie flexibel ingezet kan worden, zorgt een buffer ervoor dat er minder gas verbruikt hoeft te worden voor de warmteproductie, zo kan er meer duurzame warmte het warmtenet op gestuurd worden.

Nieuwe en vertrekkende voorzitters: een overzicht

27.01.2025

Het begin van het nieuwe jaar kent al enkele transfers bij verenigingen. Bij onder meer Techniek Nederland en de Vereniging voor Duurzame Warmte vindt een wisseling van de wacht plaats.

Testen hoe warmtepompsystemen écht presteren in het warmtepomp-lab van TNO

27.01.2025

In het Heatpump Application Center (HPAC) van onderzoeksinstituut TNO wordt onderzoek gedaan naar het optimaliseren van de prestaties van warmtepompen in de praktijk.

‘Met de warmtewingevel wordt zonlicht optimaal geabsorbeerd’

24.01.2025

Om de klimaatdoelstellingen van 2050 te halen moeten er op grote schaal huizen gerenoveerd worden. Waar opbrengst een belangrijk element is, speelt esthetiek ook een grote rol.

GroenLinks-PvdA presenteert isolatieoffensief van 4 miljard euro

23.01.2025

Suzanne Kröger, Tweede Kamerlid van GroenLinks-PvdA,  presenteert een offensief met maatregelen om energiearmoede tegen te gaan. Het offensief moet bekostigd worden met geld uit het Klimaatfonds.

Menukaart met warmtenet-oplossingen aangeboden aan minister Hermans

23.01.2025

Begin deze maand kreeg Minister van Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans tijdens het Energieontbijt het Warmtebod aangeboden. Dit is een verzameling oplossingen die de stagnatie van de aanleg van warmtenetten tegen moet gaan.

Waarom blijft vloerisolatie ondergewaardeerd in het energielabel?

22.01.2025

Tijdens het commissiedebat Klimaatakkoord Gebouwde Omgeving op 3 oktober 2024 stelde Suzanne Kröger (GroenLinks-PvdA) een prangende vraag: waarom wordt vloerisolatie zo ondergewaardeerd in het energielabel, ondanks de bewezen voordelen voor zowel energie-efficiëntie als gezondheid? Minister Mona Keijzer kon deze vraag niet direct beantwoorden en beloofde een toelichting in een brief aan de Tweede Kamer.

‘We moeten nu gaan inzetten op de hybride route in de transitie’

21.01.2025

Tijdens het congres Hybride Verwarmd, in Tivoli in Utrecht, kwamen zo’n 130 mensen uit de branche samen om ideeën uit te wisselen en key note sprekers aan te horen.

Verduurzaming van lage temperatuur warmtebehoefte kent groot CO2-besparingspotentieel

20.01.2025

De Meerjarige Missiegedreven InnovatieProgramma’s (MMIP) zijn door de overheid geschreven als onderdeel van het Klimaatakkoord. De zevende van de in totaal dertien MMIP’s heeft als doel om de broeikasgasemissies van de industrie in 2030 te verminderen met 19,4 megaton.

Voordat we kijken waar we naartoe gaan, blikken we terug op waar we ooit begonnen

17.01.2025

Het Klaar voor Later congres staat in het teken van de energietransitie in de gebouwde omgeving. Een breed scala aan onderwerpen kwam voorbij, van biobased isoleren tot flexibel energieverbruik en van klimaatadaptatie tot klimaatscenario’s.

Stagnatie in warmtenetaansluitingen bedreigt de energietransitie

16.01.2025

De ontwikkeling van warmtenetaansluitingen stagneert sterk. Er worden jaarlijks 15.000 aansluitingen gerealiseerd, maar om de gestelde doelstellingen te halen dit moeten er vanaf 2030 80.

Witte rook voor Nederland Gasland

15.01.2025

Hallo vakzusters en broeders! Aan mij de eer om een nieuwe column te schrijven. Ik doe dit op 1 januari 2025 en wens jullie een gezond nieuw jaar. En dan zeg ik altijd: en de rest komt vanzelf.

Vernieuwde warmtepompinstallaties bij cursussen moeten monteurs beter voorbereiden op praktijk

14.01.2025

Om monteurs nog beter op te kunnen leiden, heeft opleidingsinstituut ROVC een hernieuwd warmtepomppracticum geïntroduceerd. Met echte warmtepompinstallaties leren nieuwe en ervaren monteurs om warmtepompen te installeren, in te regelen, storingen op te lossen en onderhoud te plegen.

Minister Hermans ontvangt Warmtebod tijdens energieontbijt

14.01.2025

De Warmtealliantie, bestaande uit meer dan honderd gemeenten, marktpartijen, koepelorganisaties en warmtegemeenschappen, heeft het Warmtebod overhandigd aan Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei.

Teun Bokhoven zwaait af als voorzitter van TKI Urban Energy

13.01.2025

Teun Bokhoven is niet langer de voorzitter van TKI Urban Energy. Zijn taken zijn per 1 januari overgenomen door Olof van der Gaag, die tevens voorzitter is van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE).

12311»  van 118
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën