Techniek is écht iets voor vrouwen

09.08.2024 Erna Luijendijk Vakspecialist scholing en arbeidsmarkt bij Techniek Nederland

Techniek is écht iets voor vrouwen

Techniek een typische mannensector? Welnee! De technieksector wordt ook voor vrouwen steeds aantrekkelijker. Logisch dus, dat er ieder jaar méér vrouwen in de techniek werken. Als het aan Techniek Nederland ligt, groeit het aantal vrouwen in de sector de komende jaren nog veel sneller. Vrouwen kunnen in de techniek snel carrière maken. Als adviseur, ontwerper of data-analist, maar ook als monteur. En de branche biedt geweldige mogelijkheden om door te groeien.

We staan in Nederland voor grote uitdagingen, zoals de energietransitie. Om deze uitdagingen het hoofd te kunnen bieden, zal de installatiesector veel vakbekwame technici moeten aantrekken. Vrouwen spelen daar een sleutelrol in. Lukt het ons om het aandeel vrouwen in onze sector te verdubbelen, dan hebben we een belangrijk deel van het tekort aan vakmensen al opgelost.

Breder, innovatiever en digitaler
Het vak wordt breder, innovatiever en digitaler. Zware materialen maken meer en meer plaats voor slimme techniek. Daar komt bij dat de cultuur in techniekbedrijven volop in beweging is; communicatieve vaardigheden, creativiteit en teamwork zijn belangrijker dan ooit. Dat zijn kwaliteiten waar juist vrouwen doorgaans uitstekend op scoren.

Diversiteit en inclusie
Als er meer vrouwen in technische functies werken, betekent dat ook meer variatie in het personeelsbestand. Dat heeft grote voordelen. Onderzoeken laten namelijk zien dat de samenstelling van het personeelsbestand consequenties heeft voor de bedrijfsresultaten. Méér diversiteit verbetert de werksfeer en de samenwerking, zorgt voor behoud van personeel en uiteindelijk ook voor betere prestaties. Bedrijven die géén werk maken van het werven van méér vrouwen, doen zichzelf dus tekort.

Méér vrouwelijke rolmodellen
Nog altijd denken veel vrouwen dat werken in de techniek alleen geschikt is voor mannen. Daardoor nemen ze een technische beroepsopleiding vaak niet eens in overweging. En áls ze kiezen voor een technische opleiding komen ze vaak níét terecht in technische functies. Dat is een verspilling van kansen en talent. Het moet voor vrouwen nét zo vanzelfsprekend zijn om te kiezen voor techniek als voor een carrière in accountancy, marketing, zorg of onderwijs. We hebben daarom méér vrouwelijke rolmodellen in de techniek nodig.

Barrières wegnemen
Natuurlijk is het ook zaak om barrières weg te nemen. Zulke barrières, zichtbaar én onzichtbaar, zijn er nog steeds; voor meisjes die belangstelling hebben voor een technische opleiding, maar ook voor vrouwen die binnen een technisch bedrijf aan de slag willen.

Techniek Nederland wil met het programma Techniek Inclusief (onderdeel van het Aanvalsplan Techniek) een bijdrage leveren aan een omslag in de cultuur binnen bedrijven. Zodat het voor vrouwen nóg aantrekkelijker wordt om in de techniek te gaan werken.

Elf bedrijven zijn de afgelopen tijd met het onderwerp aan de slag gegaan in een pilot. Daarbij werden lastige vragen niet geschuwd. Welke blinde vlekken of vooroordelen hebben we zelf eigenlijk? Wat is sociale veiligheid? Wat is een goede, inclusieve tekst voor je vacature?

De pilot heeft direct een tastbaar resultaat opgeleverd: de checklists Praktische hulp bij het werven en binden van vrouwen. Ga ermee aan de slag, in het belang van vrouwen met gevoel voor techniek én in het belang van uw onderneming.