Stagnatie in warmtenetaansluitingen bedreigt de energietransitie

16.01.2025

De ontwikkeling van warmtenetaansluitingen stagneert sterk. Er worden jaarlijks 15.000 aansluitingen gerealiseerd, maar om de gestelde doelstellingen te halen dit moeten er vanaf 2030 80.

Witte rook voor Nederland Gasland

15.01.2025

Hallo vakzusters en broeders! Aan mij de eer om een nieuwe column te schrijven. Ik doe dit op 1 januari 2025 en wens jullie een gezond nieuw jaar. En dan zeg ik altijd: en de rest komt vanzelf.

Vernieuwde warmtepompinstallaties bij cursussen moeten monteurs beter voorbereiden op praktijk

14.01.2025

Om monteurs nog beter op te kunnen leiden, heeft opleidingsinstituut ROVC een hernieuwd warmtepomppracticum geïntroduceerd. Met echte warmtepompinstallaties leren nieuwe en ervaren monteurs om warmtepompen te installeren, in te regelen, storingen op te lossen en onderhoud te plegen.

Minister Hermans ontvangt Warmtebod tijdens energieontbijt

14.01.2025

De Warmtealliantie, bestaande uit meer dan honderd gemeenten, marktpartijen, koepelorganisaties en warmtegemeenschappen, heeft het Warmtebod overhandigd aan Sophie Hermans, minister van Klimaat en Groene Groei.

Teun Bokhoven zwaait af als voorzitter van TKI Urban Energy

13.01.2025

Teun Bokhoven is niet langer de voorzitter van TKI Urban Energy. Zijn taken zijn per 1 januari overgenomen door Olof van der Gaag, die tevens voorzitter is van de Nederlandse Vereniging voor Duurzame Energie (NVDE).

Betere communicatie nodig om energie-infrastructuur succesvol aan te leggen

13.01.2025

De aanleg van warmtenetten speelt een belangrijke rol in de Nederlandse energietransitie, maar een succesvolle uitrol vereist nauwe samenwerking en duidelijke communicatie tussen bedrijven, netbeheerders, elektriciteitsproducenten en regionale overheden.

Individuele warmtepomp blijkt voordeliger dan buurtwarmtepomp

10.01.2025

Door aanleg- en onderhoudskosten, het regelen van warm tapwater en lagere subsidie is een buurtwarmtepomp financieel minder voordelig dan een individuele warmtepomp.

Waterstofverbruik is in pilot Lochem niet significant anders dan bij aardgas

09.01.2025

Begin december 2022 startte in Lochem een pilot waarbij twaalf woningen in de wijk Berkeloord overgingen op waterstof. Er werd drie tot vijf jaar voor de proef uitgetrokken.

Warmtepompen dragen voor een kwart bij aan groei hernieuwbare energie

08.01.2025

De productie van hernieuwbare energie is in 2024 met 11 procent gestegen, blijkt uit cijfers van Energieopwek. De grote motoren achter deze groei zijn zonne- en windenergie, maar ook de warmtepomp zit in de lift en heeft een flink aandeel gehad in de groei.

Bedrijven krijgen meer geld voor energiezuinige maatregelen

07.01.2025

Ondernemers krijgen meer ruimte om belastingvoordeel te investeren in energiezuinige technieken. De regering trekt daar dit jaar 431 miljoen euro voor uit, dat is een verhoging van 172 miljoen in vergelijking met 2024.

Lokale actie nodig om de warmtetransitie uit het slop te trekken

07.01.2025

Green Energy Day is de dag waarop alle duurzame energie die in Nederland wordt geproduceerd “op” is. Het doel is om die dag in 2050 op 31 december te laten vallen.

Prijzen stijgen na definitief stopzetten van Russische gas

06.01.2025

Sinds het Russische bedrijf Gazprom de gaskraan heeft dichtgedraaid, zijn de prijzen flink gestegen. De grote prijspieken van de voorgaande jaren zijn nog niet bereikt.

Een warmtepomp zonder buitenunit, het is mogelijk met PVT

06.01.2025

In de zoektocht naar duurzame oplossingen voor de energietransitie, is de combinatie van elektriciteit en warmte op daken een veelbelovende innovatie. De technologie van fotovoltaïsche thermie (PVT) biedt een efficiënte manier om zowel zonne-energie als thermische energie te genereren, en kan zo bijdragen aan het verduurzamen van onze woningen.

Europese landen kunnen energiebelasting veel gerichter inzetten voor de warmtetransitie

03.01.2025

Een van de belangrijkste stimuli voor de aanschaf van een warmtepomp is de prijsverhouding tussen elektriciteit en aardgas. Toch sturen Europese landen hier bijzonder weinig mee, dat blijkt uit het onderzoek Heat pumps versus boilers: taxes and running costs van de European Heat Pump Association (EHPA).

Waarom zijn er op Vlieland meer warmtepompen dan op Terschelling?

02.01.2025

In het Nationaal Warmtepomp Trendrapport was een opvallend verschil te zien: de warmtepompgraad is op Vlieland een stuk hoger dan op Terschelling. Hoe is dit verschil te verklaren? Op Vlieland wordt 10,7 procent van de woningen verwarmd met een all-electric warmtepomp en 0 procent met hybride warmtepompen.

Brabants provinciaal warmtebedrijf moet blauwdruk voor transitie worden

30.12.2024

De provincie Noord-Brabant wil samen met Energie Beheer Nederland (EBN) en netbeheerder Enexis Groep een provinciaal warmtebedrijf realiseren. De drie gaan in 2025 een letter of intent ondertekenen, maar hebben het afgelopen jaar niet stilgezeten.

Warmtepompeigenaren hebben moeite met het vinden van onderhoudsmonteurs

24.12.2024

Veel eigenaren van warmtepompen hebben problemen met het onderhoud van hun warmtepomp. Bedrijven hebben geen ruimte voor het onderhoud of hebben de kennis voor een specifiek type niet in huis.

GBS versus EMS: de integratie tussen GBS en EMS warmtespecifiek

24.12.2024

Sommigen menen dat een GBS (gebouwbeheersingssysteem) hetzelfde is als een EMS (energiemanagementsysteem). Dat is zeker niet het geval, maar het zou wel aantrekkelijk zijn als er een coherente samenwerking tussen beiden zou zijn.

Verduurzaming warmte vaak lastig door netcongestie, maar nooit onmogelijk

23.12.2024

Om te verduurzamen stappen veel bedrijven over op verwarmen op basis van elektriciteit in plaats van gas. Dit verhoogt de energievraag van het gebouw en zorgt er vaak voor dat er meer druk komt te staan op het elektriciteitsnet.

‘Het succes van een grootschalig warmtepompproject is dat je vanaf het begin samen aan tafel zit’

23.12.2024

Het doel om Organon, een farmaceutisch bedrijf dat zich richt op de gezondheid van vrouwen, volledig van het gas af te gaan wordt gefaciliteerd door fabrikant Trane.

Non-Contact drive kan voor grootschalige energiebesparing zorgen

20.12.2024

Binnen de industrie ligt een groot potentieel op het gebied van energiebesparing. Het innovatiebedrijf Zytec, uit Nieuwegein, wil dit potentieel benutten. Hiervoor heeft het bedrijf de Non-Contact drive ontwikkeld  Via dit principe, wat er heel bijzonder uit ziet, wil het bedrijf de wereld veroveren.

12311»  van 117
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën