TNO: ‘Lokale energiehulp het meest effectief’

01.07.2024 Anne Agterbos

TNO: ‘Lokale energiehulp het meest effectief’

Energiehulp verbetert de grip van bewoners op de energierekening, dat concludeert TNO in een recent onderzoek. Om de leefsituatie zoals wooncomfort en gezondheid te verbeteren zijn tijd en aandacht vanuit een energiehulporganisatie voor de bewoner nodig.

TNO onderzocht energiearmoe onder 1877 bewoners, de antwoorden van bewoners die deelnamen aan een steunmaatregel werden vergeleken met die van bewoners die nog geen steunmaatregel hadden ontvangen.

Uit het onderzoek blijkt dat wanneer energiehulporganisaties langer dan vijf jaar actief zijn, het wooncomfort en de gezondheid van bewoners verbetert en dat de financiële zorgen en eenzaamheid vermindert.

Onderzoeker Arianne van der Wal reageert: “Meerdere en langere bezoeken geven energiehulpen de ruimte om hulp af te stemmen op de behoeften van bewoners. Bovendien is voor blijvende gedragsverandering op het gebied van het energieverbruik regelmatige feedback van belang, wat door meerdere bezoeken mogelijk wordt gemaakt.”

Wanneer energiehulporganisaties samenwerken met woningcorporaties verbetert de situatie gemiddeld genomen nog sterker, omdat deze kunnen helpen bij het werven van bewoners die hulp kunnen gebruiken.