Consumentenbond opent meldpunt variabele energiecontracten

08.04.2025

De manier waarop energieleveranciers tussentijds tarieven wijzigen bij variabele contracten kan niet door de beugel, stelt de Consumentenbond. Bij een variabel energiecontract worden enkele keren per jaar de tarieven gewijzigd, omdat dat de afgelopen jaren niet eerlijk zou zijn verlopen opent de Consumentenbond een meldpunt.

Noodfonds Energie gaat binnenkort weer open

08.04.2025

Het Noodfonds Energie wordt dit jaar toch weer geopend. Via dit fonds krijgen huishoudens met een laag inkomen en een hoge energierekening  financiële ondersteuning.

Grootschalig maatwerk: slim algoritme stemt verduurzamingsmaatregel af op type woning

08.04.2025

TNO heeft een methode ontwikkeld om op grote schaal huishoudens aan te schrijven met passende maatregelen om de woning te verduurzamen. Neem een bewezen verduurzamingsmaatregel, en het AI-model zoekt daar het type woning bij waar deze het beste toegepast kan worden.

De sociale impact van de warmtetransitie

07.04.2025

Om te besparen op de energierekening en een steentje bij te dragen aan de verduurzaming van de leefomgeving, investeren veel huishoudens in allerlei maatregelen; ze stappen over op verwarmen met een warmtepomp, krijgen een warmtenet, gaan elektrisch koken en isoleren hun huis.

Nederlanders maken zich minder zorgen om klimaat, het verlagen van energierekening belangrijkste reden voor verduurzamen

04.04.2025

Nederlanders maken zich wat minder zorgen over het klimaat dan voorgaande jaren. Ze zijn minder bezig met het verduurzamen van hun woning en ook minder bereid te investeren in energiezuinige of duurzame oplossingen.

‘Verduurzaming VvE valt of staat bij actief bestuur’

03.04.2025

Het verduurzamen van VvE-gebouwen is niet eenvoudig: over grote aanpassingen of renovaties moeten de eigenaren gezamenlijk besluiten. Voor een VvE komt er daardoor misschien wat meer kijken bij het nemen van maatregelen, maar het kán zeker.

Stijgende stroomkosten zorgen voor afname productie Nederlandse industrie

02.04.2025

Stijgende kosten voor energie zitten energie-intensieve sectoren zoals chemie en basismetaal dwars, zo meldt een onderzoek van De Nederlandsche Bank. Door de stijgende gas- en elektriciteitsprijzen hebben veel industriesectoren te maken met stijgende kosten voor hun productie.

De Geothermie Express

02.04.2025

Stel je voor: een trein, gloednieuw en vol reizigers, staat klaar om het station te verlaten. Deze trein, de Geothermie Express, heeft als bestemming ‘Minder CO2’ en maakt onderweg een tussenstop bij  ‘Betaalbare warmte’ en bij ‘Energie-uit-eigen-ondergrond’.

Een binnenwarmtepomp die niet alleen ventilatie- maar ook buitenlucht gebruikt

02.04.2025

Inventum Technologies (onderdeel van de Joule Group) heeft een revolutionaire binnenwarmtepomp op de markt gebracht: de BEN Dual-AIR. Dit systeem onderscheidt zich door zowel ventilatielucht als buitenlucht te benutten, waardoor het efficiënter en flexibeler is dan traditionele ventilatiewarmtepompen.

Bepaling energielabels valt nadelig uit voor warmtenetten

01.04.2025

De manier waarop energielabels momenteel worden bepaald, zijn nadelig voor collectieve warmteoplossingen ten opzichte van gebouwgebonden installaties. Energie-Nederland, Netbeheer-Nederland, de NVDE, Stichting Warmtenetwerk en Bouwend Nederland roepen de Tweede Kamer op om de duurzaamheid van warmtenetten beter te erkennen in energielabels.

Gasunie investeert 12 miljard euro om energietransitie te versnellen

31.03.2025

De Gasunie gaat ruim 12 miljard euro investeren waarvan tweederde in de infrastructuur voor duurzame gassen zoals waterstof en groen gas. De investering moet ook bijdragen aan de halvering van de CO2-uitstoot en de bescherming van de Nederlandse industrie.

Koolstofverwijdering speelt een belangrijke rol in het doel van klimaatneutraliteit

31.03.2025

Het doel van de Europese Commissie en de Nederlandse overheid, klimaatneutraliteit in 2050, kent vele subdoelstellingen. Beleidsmakers van diverse lagen in de sector buigen zich over de vraag hoe de resterende broeikasgasemissies gecompenseerd kunnen worden.

Subsidie voor warmtepompen is met 40 procent gestegen

28.03.2025

Subsidies voor warmtepompen hebben een flinke vlucht naar voren genomen, zo blijkt uit onderzoek van Independer. Sinds de invoering van de ISDE-subsidie maakten al ruim 376.

Advies bij besparen op de energierekening met inzicht op de eerste plaats

27.03.2025

Manuel Oppenoorth, energieadviseur bij het Regionaal Energieloket, geeft graag tips over hoe mensen hun energiehuishouden zo goed mogelijk op orde kunnen brengen.

De Installatiesector moet vakmensen behouden

26.03.2025

Sinds de start van mijn directeurschap bij Wij Techniek heb ik één boodschap die steeds opnieuw terugkomt: de uitstroom in de installatiesector moet omlaag.

Drie warmtepompinnovaties die duurzame verwarming toegankelijker maken

25.03.2025

In een webinar van RENSA en Eisma, genaamd ‘Slimme keuzes naar gasloos’, kwamen meerdere nieuwe warmtepompen aan de orde. Frank Dimmendaal van RENSA, Erwin Jansen en Wout Aleven van het klimaattechniekbedrijf Nathan schoven aan in het webinar om de nieuwe warmtepompen van duiding te voorzien.

‘De energietransitie is net als het bouwen van een kathedraal tijdens de Middeleeuwen’

24.03.2025

In het Taets Art and Event Park in Zaandam kwamen experts uit de gehele provincie Noord-Holland onlangs samen voor het congres Opgewekt naar de Toekomst, georganiseerd door de Energieregio Noord-Holland vanuit drie programma’s: RES, Warmte en Energie-infra.

Warmtenetten en zonne-energie nog altijd essentiële onderdelen van klimaatplan

21.03.2025

Nederland heeft nog een lange weg te gaan richting klimaatneutraliteit in 2050. Het klimaatplan beschrijft op welke manier Nederland de komende jaren aan deze doelen gaat werken.

Hittestress steeds meer voorkomend probleem

20.03.2025

Nieman Raadgevende Ingenieurs deed, in opdracht van TKI Urban Energy en RVO, aanbevelingen voor welke maatregelen er nodig zijn om oververhitting en extra koelbehoefte te voorkomen.

‘Biobased bouwen is van het geitenwollensokkenimago af en veel professioneler geworden’

20.03.2025

Architect Ralf van Tongeren van het bureau Orga houdt zich sinds 2009 bezig met biobased bouwen. Voor Orga maakt Van Tongeren door de natuur geïnspireerde ontwerpen voor circulaire gebouwen, waarbij de band tussen mens en natuur centraal staat.

Grootste energieleveranciers gemiddeld het duurst

19.03.2025

Uit onderzoek van Multiscope blijkt dat de drie grootste energieleveranciers ook de hoogste termijnbedragen voor energie hanteren. Klanten van Vattenfall betalen gemiddeld 158 euro per maand aan energiekosten, en bij Essent en Eneco is dit respectievelijk 153 euro en 150 euro.

12311»  van 121
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën