Vooruitgang energie-efficiëntie stagneert, terwijl deze moet versnellen

07.11.2024

Een efficiënter energiegebruik verlaagt de CO2-uitstoot direct en verkleint de energietransitieopgave, maar de wereldwijde primaire energie-intensiteit – een maatstaf voor efficiëntie – zal in 2024 met slechts 1 procent verbeteren.

Subsidie voor groot regionaal warmtenet Twente ingetrokken

06.11.2024

De overheid gaat de eerder toegewezen subsidie van 17 miljoen euro voor het regionale warmtenet in Twente, wat 100.000 huishoudens van warmte kan voorzien, intrekken.

Innovaties moeten stagnerende isolatiemarkt door vleermuisproblematiek redden

06.11.2024

Sinds het isolatiebedrijf IsoSun in april van 2023 voor de rechter werd gesleept voor niet grondig genoeg onderzoek naar de aanwezigheid van vleermuizen bij hun isolatiewerkzaamheden en de Raad van State heeft besloten dat dit voortaan wel grondig gedaan moet worden, is de markt voor spouwmuurisolatie flink afgenomen.

Isoleren met biodivers groen dak

05.11.2024

Woningen die in de jaren '60 en '70 zijn gebouwd hebben daken die ondertussen waarschijnlijk aan vervanging toe zijn. Een heel nieuw pannendak lijkt de meest voor de hand liggende optie, maar er zijn ook alternatieven die de functionaliteit van het dak verder kunnen uitbreiden.

Kwetsbare huishoudens de dupe van energiebeleid Schoof-1

05.11.2024

Het huidige kabinet zegt in het regeerakkoord te willen verkennen hoe de energierekening voor kwetsbare huishoudens betaalbaar kan blijven. Om dat kracht bij te zetten wordt er ingezet op het Warmtefonds, voortzetting van verschillende verduurzamingssubsidies en het uitfaseren van de energielabels E, F en G voor huurwoningen.

‘Liever bewust onbekwaam dan deze koeltevraag onbewust laten liggen’

04.11.2024

Gemeenten hebben volgens Jasper Schilling, adviseur bij CE Delft, niet genoeg aandacht voor het feit dat veel woningen niet tegen hitte bestand zijn. Samen met Esther Snepvanger en Edwin van der Strate van advies- en ingenieursbureau TAUW heeft hij een handreiking met maatregelen opgesteld voor gemeentelijke warmteprogramma's, om ervoor te zorgen dat de koeltevraag in de programma’s wordt opgenomen.

Stoomwarmtepomp laat industrie elektrificeren zonder grote netaansluiting

01.11.2024

Grotere netcapaciteit en hogere temperaturen zijn vaak nodig om een warmtepomp toe te kunnen passen in de industrie. Het Scandinavische energiebedrijf Aneo ontwikkelde daarom een industriële warmtepomp die restwarmte omzet in stoom met een temperatuur tot 150 graden Celsius.

Wereldwijde warmtepompmarkt stijgt minder snel dan andere duurzame  technologieën

31.10.2024

De wereldwijde investeringen in duurzame technologieën is het afgelopen jaar met 50 procent gestegen. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport Energy Technology Perspectives van het Internationaal Energieagentschap (IEA).

Onder meer zonwering en actieve koeling moet hitteprobleem in woningen oplossen

30.10.2024

Het klimaat verandert en de zomers in Nederland worden steeds warmer. Het is van groot belang dat woningen in de zomermaanden zo koel mogelijk blijven, maar daar zijn veel huizen nu niet op berekend.

Hoge energieprijzen tijdens energiecrisis waren eerlijk berekend volgens ACM

29.10.2024

Tijdens de energiecrisis zijn groothandelsprijzen voor energie op een juiste manier doorberekend aan de consument, concludeert de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

Lagetemperatuurwarmte uit uniek systeem van bodemlussen zorgt voor gasloze verwarming in Wierdense appartementen

29.10.2024

Om alle woningen in Nederland uiteindelijk van het gas af te krijgen, zullen er de komende jaren grote stappen moeten worden gezet in innovatie en techniek. Een van die technieken is het bodemnet, waarbij warmte uit de wordt gebruikt om huishoudens te voorzien van warmte.

Netcongestie, a blessing in disguise

29.10.2024

Netcongestie legt de grenzen van onze ongeremde groei naar elektriciteitsbehoefte pijnlijk bloot. Tegelijkertijd is het een enorme prikkel en kans om energie, ruimte en geld te besparen.

Veel bedrijven die woningen verduurzamen vrezen verlies van personeel

28.10.2024

Driekwart van bedrijven die warmtepompen installeren en warmtenetten aanleggen zijn bang om personeel kwijt te raken. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Nederlandse Vereniging van Duurzame Energie (NVDE), Vereniging Warmtepompen, Holland Solar, Venin en Stichting Warmtenetwerk.

Slimme energiehubs: Ecofactorij toont hoe bedrijven zelf de regie in handen nemen

28.10.2024

Het aantal energiehubs in Nederland blijft groeien. Het bedrijventerrein de Ecofactorij is als energiehub een van de duurzaamste bedrijventerreinen in Nederland.

‘Het uiterlijk van warmtepompen zal steeds meer richting een lifestyle design gaan’

25.10.2024

Nu de warmtepomp zich als product verder ontwikkeld heeft, beginnen sommige merken zich te onderscheiden door middel van het design van het apparaat. Hoe belangrijk is het uiterlijk van technieken zoals warmtepompen? Daarover vertelt Wouter Eggink, die bij de Universiteit Twente onder andere onderzoek doet naar de relatie tussen, design, mens en techniek.

Hermans presenteert klimaat- en energiebeleid

24.10.2024

De komende jaren wordt er door het kabinet vooral ingezet op energieonafhankelijkheid en het aanpakken van het volle stroomnet. Dat meldt minister Sophie Hermans van Klimaat en Groene Groei in de nieuwe energienota die laat zien dat Nederland voor grote uitdagingen staat in de energietransitie.

Schrappen van onder andere hybride warmtepompnorm brengt klimaatdoelstelling uit zicht

24.10.2024

Het schrappen van beleidsmaatregelen zoals de hybride warmtepompnorm en tegenslagen in de uitvoering maken het “heel erg onwaarschijnlijk” geworden dat Nederland het wettelijke klimaatdoel van 55 procent emissiereductie, ten opzichte van 1990, in 2030 haalt, dat stelt het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in de vandaag verschenen Klimaat- en Energieverkenning (KEV) 2024.

Duitsland investeert 19 miljard in waterstofnetwerk

23.10.2024

In Duitsland is het voorstel voor een nieuw aan te leggen waterstofnetwerk goedgekeurd. Het netwerk zal ruim 9000 kilometer aan leidingen bevatten en zal naar verwachting in 2032 klaar zijn voor gebruik.

Partijen willen als PEDFRIEND bewoners van Amsterdam-Noord van energie voorzien

23.10.2024

Het terrein van het Friendship Sports Centre in Amsterdam, waar gehandicapte kinderen sporten, moet in de toekomst gaan functioneren als een Positive Energy District (PED), waar omwonenden hun energie vandaan halen.

Minder zorgen om energierekening bij mensen met goed geïsoleerde woning

22.10.2024

Bijna een op de zes Nederlanders die in een huurwoning woont maakt zich regelmatig zorgen over de energierekening. Vorig jaar was dat nog een op de vier. Mensen die aangeven dat zij wonen in een woning met verbeterde isolatie maken zich ook minder zorgen om energiekosten dan mensen waarbij dat niet het geval is.

Een ferme tik op de kaak

22.10.2024

Het is een vreemd jaar in de duurzame energiesector. De van zonnepaneelmarkt is ingestort en ook de  warmtepompverkopen blijven zwaar achter. Bij zonne-energie wordt er volop gewezen naar de onbetrouwbare overheid, maar dat is slechts de helft van de waarheid.

12311»  van 114
Nieuws
Open zoekhulp

Categorieën