Warmtepompboiler efficiënter alternatief om met zonnestroom om te gaan

23.09.2024 Sjoerd Rispens

Warmtepompboiler efficiënter alternatief om met zonnestroom om te gaan
©Slimster

Onlangs introduceerde energiebedrijf Vattenfall de zonnestroomboiler als middel om terugleverkosten te voorkomen. Uit onderzoek van duurzaamheidsplatform Slimster blijkt dat een warmtepompboiler efficiënter is.

Elektrische boilers, zoals de zonnestroomboiler die Vattenfall onlangs introduceerde, gebruiken alleen elektriciteit en verdient zichzelf nooit binnen de levensduur terug.

Warmtepompboilers daarentegen gebruiken ook de energie uit de omgevingslucht en gebruiken daardoor al gauw drie keer minder elektriciteit. Een 120-liter warmtepompboiler kost, na subsidie, rond de €1800.

In veel gevallen is het bovendien mogelijk de bedrijfstijden van een warmtepompboiler in te stellen, zodat ze bijvoorbeeld alleen in de middag - wanneer zonnepanelen stroom opwekken - aan het werk gaan. Op die manier worden ook de terugleverkosten verminderd.

"De zonnestroomboiler van Vattenfall klinkt als een slimme oplossing, maar blijkt in de praktijk vooral een dure en inefficiënte investering," zegt een woordvoerder van Slimster. "Een warmtepompboiler of een elektrische boiler met slimme stekker zijn veel betere opties voor consumenten die hun zelfopgewekte zonnestroom optimaal willen benutten."