Cesar warmte-accu slaat warmte en energie seizoenenlang op

24.07.2024

Alweer tien jaar geleden begon Cees van Nimwegen met de ontwikkeling van de Cesar warmte-accu. Om de energietransitie succesvol te laten verlopen moest er meer worden ingezet op de ontwikkeling van grootschalige opslag, zo was zijn redenatie.

Doe-het-zelfer haalt warmte uit de Vecht om monumentaal pand te verwarmen

22.07.2024

Geert-Jan Bruinsma woont in een groot monumentaal pand aan de Vecht, waar hij door slechte isolatie bijna 5.500 kubieke meter gas per jaar stookte. Door monumentale beperkingen kon de overstap naar een warmtepomp niet direct worden gemaakt.

Een warmtepomp driehoog achter is zo gek nog niet

22.07.2024

Elke dag krijgen onze ruim honderd HeatTransformers-collega’s de vraag of een warmtepomp wel geschikt is voor een bepaald type woning. Vaak gaat het dan om woningen die matig geïsoleerd, oud of klein zijn.

Warmtepompmarkt krimpt voor derde kwartaal op rij

19.07.2024

In de eerste helft van 2024 hebben fabrikanten zo’n 47.000 warmtepompen voor de woningbouw verkocht. Het is voor het derde kwartaal op rij dat er minder warmtepompen worden verkocht, dat meldt Vereniging Warmtepompen.

Flexibiliteit en minder belasting op stroomnet met energiehub van woningen

19.07.2024

InnovaHub biedt groene energie aan woningen en helpt tegelijkertijd bij het ontlasten van het stroomnet. De energiehub bestaat uit zeventien woningen die met zonnepanelen, een gedeelde warmtepomp en verschillende vormen van energieopslag bijna zelfvoorzienend zijn.

EU-warmtepompdoelstelling voor 2030 in gevaar

18.07.2024

In 2023 werden ongeveer 3 miljoen warmtepompen verkocht, wat het totaal aantal geïnstalleerde warmtepompen in Europa op een kleine 24 miljoen brengt. In het huidige tempo zouden er tegen 2030 zo'n 45 miljoen warmtepompen geïnstalleerd zijn, zo blijkt uit data-analyse van de European Heat Pump Association (EHPA).

Stedelijke hittebestrijding moet integraal worden aangepakt

17.07.2024

Zo’n twee miljoen ouderen lopen extra risico op gezondheidsschade als gevolg van hittestress in hun woning, dat blijkt uit een recente analyse van mediaplatform Investico.

Een echte kok kookt elektrisch

16.07.2024

Door de hoge gasprijzen en onzekerheid op de markt kiest ook de horeca ervoor om te elektrificeren. Vanwege de hoge piekvraag aan elektriciteit is dit voor veel horecazaken echter niet altijd even eenvoudig.

Is Nederland klaar voor Zero Emission Buildings?

16.07.2024

Voor alle nieuwbouw geldt dat zij met ingang van 2030 volledig uitstootvrij is. In 2050 moet de gehele gebouwde omgeving emissievrij zijn. Nederland lijkt nog lang niet klaar voor deze Europese eisen.

PCM-zoutbatterij biedt efficiënte warmteopslag voor woningen

15.07.2024

In het SuperHeat-project wordt een PCM-batterij (Phase Change Material) ontwikkeld met een verbeterde energiedichtheid, zonder lekkages en waarvan de kwaliteit stabiel is.

Vattenfall gaat geen nieuwe warmtenetten meer aanleggen voor de bestaande bouw

12.07.2024

Door de huidige verslechterende marktomstandigheden start Vattenfall geen nieuwe, grootschalige warmtenetten voor bestaande bouw meer op. Dat meldt de energieleverancier.

Een boost voor warmtenetten op zeer lage temperaturen

12.07.2024

Om de gestelde klimaatdoelen van de overheid te halen moeten 8 miljoen woningen van het gas af. Warmteleverancier De Warmte Maatschappij is ervan overtuigd dat zeer lage temperatuur (ZLT) warmtenetten een innovatieve oplossing voor deze opgave vormen.

Hoe kunnen dynamische energiecontracten het gebruik van warmtepompen beïnvloeden?

11.07.2024

Wanneer een leverancier dynamische energieprijzen aanbiedt verandert de stroomprijs per uur en de gasprijs per dag. Dus als er veel wind waait of de zon veel schijnt, zijn de prijzen lager.

Productievolume van de installatiebranche daalt licht

10.07.2024

Het productievolume van de installatiebranche is dit jaar met 0,7 procent gedaald. Dat meldt Techniek Nederland op basis van het rapport Economische Vooruitzichten en Verder, dat in hun opdracht werd geschreven.

Onderzoek in Pijnacker kan veel betekenen voor geothermie in Nederland

10.07.2024

TNO, KNMI en Ammerlaan The Green Innovator doen onderzoek naar de kans van het wel of niet optreden van aardbevingen bij geothermie bij kwekerij Ammerlaan in Pijnacker.

NPLW biedt gemeenten Handreiking Warmteprogramma aan

09.07.2024

Het Nationaal Programma Lokale Warmtetransitie (NPLW) heeft het Handreiking Warmteprogramma aan de Nederlandse gemeenten aangeboden. Het moet gemeenten helpen bij het opstellen van een warmteprogramma.

Welke strategische grondstoffen zitten er in warmtepompen?

09.07.2024

Voor de energietransitie zijn veel grondstoffen nodig. Voor warmtepompen zijn vooral koper, goud en staal belangrijk. Zijn deze materialen genoeg beschikbaar en leverbaar? Daarvoor spreekt Warmte365 met Irina Patrahau, hoofdonderzoeker geopolitiek van kritieke grondstoffen en supply chains bij The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS).

Dilemma: staat isoleren op gespannen voet met warmtenetten?

09.07.2024

Onlangs werd ons onderzoek gepubliceerd naar de maatschappelijke en eindgebruikerskosten van een warmtenet of all-electric bij een casus in Den Haag. Dit leidde tot veel reacties.

Hoe kunnen woningcorporaties verduurzaming meer betaalbaar maken?

08.07.2024

In 2022 hebben woningcorporaties in de Nationale Prestatieafspraken gezamenlijk afgesproken dat er in 2030 675.000 woningen moeten worden verduurzaamd. De ambitie is er bij de woningcorporaties, maar de portemonnee lijkt steeds minder toereikend te zijn.

Kan meer groen gas zorgen voor een goedkopere warmtetransitie?

05.07.2024

In de studie Potentieel Analyse Warmte & Koude 2024 geeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een beoordeling van het potentieel voor een efficiënte warmte- en koude voorziening in Nederland.

ENGIE wil groen gas op grote schaal gaan aanbieden

04.07.2024

Groen gas is een van de opties om van het aardgas af te gaan en energieleverancier ENGIE is overtuigd dat het Nederland gaat helpen bij de energietransitie. Eerder dit jaar namen zij twee groene gasinstallaties over, in Alkmaar en Hardenberg.

12311»  van 109
Nieuws
Open zoekhulp