Zelf slimme sturing aanbrengen in je warmtevraag

14.10.2024 Gijs de Koning

Zelf slimme sturing aanbrengen in je warmtevraag
©Netatmo

Van een open haard, naar een kachel, naar centrale verwarming tot de warmtepomp: door de eeuwen heen kent onze vraag naar warmte steeds nieuwe en innovatieve oplossingen. Een van de meest recente innovaties op het gebied van warmte is het aanbrengen van efficiëntie en energiebesparingen door middel van slimme sturing. Een van de manieren om dit te doen is het installeren van een slimme thermostaat. Benoit Caudy, productmanager bij Netatmo, legt uit welke voordelen een slimme thermostaat kan bieden en welke rol deze kan vervullen in het optimaliseren van de warmtevraag in de huidige warmtemarkt.

De slimme thermostaat van Netatmo kan op vrijwel elke cv-ketel en warmtepomp worden aangesloten. De Netatmo-thermostaat vervangt de normale thermostaat en is primair een manier om de warmtevraag te optimaliseren door de warmtebron alleen te laten draaien op momenten dat dit echt nodig is.

De slimme thermostaat kan, via een app op de telefoon, detecteren wanneer er mensen in huis zijn of in de buurt van het huis komen, zodat op het juiste moment de verwarming wordt geactiveerd en het huis warm is zodra iemand thuiskomt, of uitschakelt wanneer iedereen weggaat.

Daarnaast leert de thermostaat hoeveel energie er nodig is om het huis te verwarmen, zodat het huis niet een uur van tevoren wordt opgewarmd als hier bijvoorbeeld maar een kwartier voor nodig is. Door een temperatuursensor in een ruimte te plaatsen, kan Netatmo, in combinatie met hun slimme radiatorknoppen, de temperatuur per kamer aanpassen zodat er geen warmte verloren gaat aan het verwarmen van de slaapkamer overdag. “Bij een gemiddeld systeem kan er wel 15 procent worden bespaard op de energierekening door de slimme thermostaat toe te voegen. In combinatie met onze slimme radiatorknoppen kan dit oplopen tot 30 procent”, stelt Caudy.

Een simpele manier om te besparen
Het doel van een slimme thermostaat is om zo breed mogelijk ingezet te kunnen worden met zo min mogelijk technische kennis. Op die manier kan een breed publiek slimme functionaliteit implementeren. “Netatmo is ontwikkeld vanuit de gedachte dat gebruikers zelf niets hoeven aan te passen aan hun installatie. Dit betekent dat onze oplossing geïmplementeerd kan worden in wat ze al thuis hebben. Het enige dat gecontroleerd moet worden, is dat onze producten compatibel zijn met de cv-ketel of warmtepomp die in huis aanwezig is”, stelt Caudy.

Netatmo werkt voornamelijk samen met systemen die momenteel breed aanwezig zijn in huizen. De slimme sturing die wordt aangebracht, gebruikt het aan-uit-protocol. Dit is een meer rudimentaire vorm van sturing dan bijvoorbeeld Modbus of het S2-protocol. Bij bestaande cv-ketels en warmtepompen is het aan/uit-protocol veruit het meest geïmplementeerd, legt Caudy uit. Het kan ook zijn dat een apparaat, naast Modbus of S2, ook het aan/uit-protocol ondersteunt. Ook dan kan Netatmo het apparaat aansturen.

Netatmo biedt ook een weerstation dat aangesloten kan worden op het ecosysteem. Caudy: “Met het weerstation kan het algoritme voor de verwarming worden verbeterd. Door elke tien minuten een weersupdate te geven, kan de thermostaat zelfs anticiperen op de warmtevraag van de nabije toekomst.”

Ook de airconditioning kan worden geïntegreerd in het warmtesysteem van Netatmo. Met een klein apparaatje kan er via de infraroodsensor worden gecommuniceerd tussen de thermostaat en de airco.

Het effect van de energietransitie
De transitie van cv-ketels naar warmtepompen vormt geen obstakel voor Netatmo. Caudy: “Wat betreft de opkomst van warmtepompen is Netatmo niet afhankelijk van deze transitie. Of het nu gaat om het gebruik van de cv-ketel of een warmtepomp, de Netatmo-thermostaat kan in beide gevallen worden ingezet.”

Wel ziet het bedrijf ontwikkelingen in de markt waarop het moet anticiperen. Caudy: “We merken dat we steeds meer concurrentie krijgen van bijvoorbeeld warmtepompfabrikanten die hun eigen slimme software gaan implementeren. Daarom is ons doel nu om een compleet ecosysteem te creëren, gebaseerd op één applicatie. Dit ecosysteem moet eenvoudig te bedienen zijn en gebruikers een goede ervaring bieden. We zijn vooral bekend om onze focus op gebruiksvriendelijke interfaces. Via onze app kunnen gebruikers niet alleen hun verwarming, slimme thermostaten en radiatoren beheren, maar ook verlichting, rolluiken en meer automatiseren. Ons onderscheid ligt in het feit dat we een volledig smart home-ecosysteem aanbieden.”

Caudy is van mening dat een partij die zich richt op het maken van slimme software beter in staat is om slimme functionaliteiten aan te brengen in een warmtesysteem dan bijvoorbeeld de fabrikant van de warmtepomp. Caudy: “Het voordeel van een partij zoals Netatmo, die zich volledig richt op slimme functionaliteiten, is dat wij ons echt focussen op de software en de gebruikerservaring voortdurend verbeteren. Fabrikanten van warmtepompen en boilers zijn gespecialiseerd in het maken van die apparatuur, maar wij zijn gespecialiseerd in het creëren van een slimme ervaring. We hebben meer dan tien jaar ervaring en blijven onze producten verbeteren, zelfs als de hardware hetzelfde blijft. Door overheidsinitiatieven en groeiende aandacht voor energie-efficiëntie zien we steeds meer kansen op de markt.”

Door de energietransitie groeit de vraag naar slimme oplossingen die de energierekening verlagen. Caudy vertelt hoe hij de veranderende vraag naar slimme oplossingen ziet: “De markt is aan het evolueren. Waar eerst vooral enthousiaste mensen slimme thermostaten gebruikten, zien we nu dat een bredere meerderheid deze technologie omarmt, vooral omdat ze energie willen besparen op hun rekeningen. Dit is de basis waarop wij nieuwe aanbiedingen op de markt willen creëren.”